Region

OBJAVLJENA VELIKA PROGNOZA ZA JESEN, METEOROLOZI UPOZORILI: Stiže SREDOZEMNI URAGAN, promjena klime u cijeloj Evropi

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Meteorlozi AcuuWeather-a navode da nas čeka toplo vrijeme tokom većeg dijela jeseni.

Izvor: Accuweather/Printcreen

Zapadnu Evropu ovog ljeta je zahvatio intenzivan toplotni talas, a prelazak sa ljeta na jesen možda neće biti primjetan mnogim Evropljanima, navodi sajt AccuWeather koji je objavio veliku prognozu za jesen.

Njihov tim meteorologa kaže da nas čekaju suvi i topli uslovi kroz bar dio sezone. Tajler Rojs, viši meteorolog koji godinama prognozira vrijeme za Evropu, očekuje da će topliji uslovi od normalnih i dalje biti trend širom zapadne i centralne Evrope tokom velikog dijela jeseni.

"Uopšteno, sezona će biti topla i biće to spor prelaz prema normalnim temperaturama“, rekao je Rojs, najavljujući da će temperature u prosjeku biti 1 do 2 stepena veće od uobičajenih i upozorio na suše. Ovo bi mogla biti najgora suša za južnu Englesku, Francusku i Nemačku u decenijama“, rekao je meteorolog. 

Dugotrajna suša nastaviće da stvara probleme za snabdevanje hranom i vodom, kao i prevoz robe širom Evrope zbog izuzetno niskih vodostaja rijeka. Poljoprivreda će takođe pretrpjeti udarac. Sezona šumskih požara vjerovatno će se nastaviti, objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Repert.

Područja koja su pošteđena povećanog rizika od požara biće malo na cijelom kontinentu, posebno početkom jeseni.

Šta očekuje Balkan?

Jugostične djelove kontinenta, uključujući Grčku i ostatak Balkana na ranu jesen čeka nekoliko toplotnih talasa prije nego što dođu promjene u vremenskom obrascu. 

"Ova bi područja mogla da zabilježe porast padavina do druge polovine sezone. Ako se nastavi vanprosječno toplo vrijeme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati šanse da se kasnije tokom sezone formira medicane", rekao je Rojs.

Izraz "medicane" kombinacija je riječi "Mediteran" i "hurricane" i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Medicane može proizvesti jake vetrove i jaku kišu što je slično drugim tropskim olujama.

"Ovaj scenario, bude li se odvijao, mogao bi da bude jedina nada ovog dijela Evrope za bilo kakvo olakšanje od uporne suše. Ako se ovaj scenario ne odvije, suša u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu potrajaće do dugo u jesen", rekao je Rojs.