Region

NEŠTO CRVENO UBOLO DIJETE U PLIĆAKU, OTROV KRENUO DA SE ŠIRI! Odmah pozvali Hitnu pomoć, majka ispričala šta se desilo

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Dječaka (10) je na Rogoznici u Hrvatskoj pod vodom ubo vatreni crv.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Na plaži u Rogoznici je došlo do nesreće kada je dječaka (10) ubo crv drečavo crvene boje, poznatiji kao vatreni crv. Sve se desilo kada se igrao u plićaku. Djetetova majka je ispričala kako se sve dogodilo, piše 24 sata.hr.

"Šimun je bio u plićaku sa gomilom ostale djece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osjetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu ugriza bila je gomila malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla u Hitnu pomoć jer se bol počela širiti i ispod pazuha. U Hitnoj su bili jako predusretljivi, dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opekotina. Ruka ga je pekla i cijeli sledeći dan, sada je bolje", rekla je mama dječaka.

Izvor: youtube/screenshot/gordana blagojevic

Doc. dr sc. Maja Krželj je prošle sezone objasnila koliko opasan može biti vatreni crv. Ona govori da su opasni utoliko što imaju na sebi sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plijen, te da nisu opasne životinje koje napadaju ljude niti na njih mogu skočiti.

Inače, vatreni crv može biti dugačak do 35 cm, ali najčešće su veliki 5-10 cm. U slučaju bliskog susreta čovjeka s vatrenim crvom najprije treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

"Jarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda  čovjeka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru", objasnila je dr Krželj.

Tagovi