Region

U SRBIJI POTVRĐENO 9 SLUČAJEVA MAJMUNSKIH BOGINJA: Najviše obolelih u Beogradu - OVO SU SIMPTOMI!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

U Srbiji potvrđeno 9 slučajeva majmunskih boginja!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Berkay Ataseven/Shutterstock.com

Do sada je u Srbiji registrovano devet slučajeva majmunskih boginja, od kojih je većina sa teritorije Beograda, dok su dva slučaja zabeležena u Vojvodini, prenosi "Blic".

Prema prvim informacijama, svi oboleli su dobrog zdravstvenog stanja i imaju klasičnu kliničku sliku.

Šta da radite ako dobijete majmunske boginje?

Ako sumnjate da ste možda zaraženi majmunskim boginjama, trebalo bi da se izolujete od fizičkog kontakta sa drugima i odmah potražite savet lekara.

Početni simptomi majmunskih boginja su groznica, glavobolja, bol u mišićima, otok i bol u leđima. Osip i lezije se tada obično pojavljuju na licu, rukama, stopalima, očima, ustima ili genitalijama u roku od jednog do pet dana. Ti osipi se pretvaraju u "izbočine", a zatim u plikove, koji se pune belom tečnošću pre nego što"puknu".

Mnogi simptomi ovog virusa mogu da se lako pomešaju sa drugim bolestima, kao što su vodene boginje, herpes ili sifilis, pa je izuzetno važno da posetite lekara koji će dati tačnu dijagnozu. Bolest je obično blaga i većina ljudi se oporavlja u roku od dve do četiri nedelje.

Pre više od mesec dana je registrovan prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji, 17. juna, a oboleli je bio muškarac koji je doputovao uz Nemačke.