Region

ŠOK IZJAVA SLOVENAČKOG PREMIJERA! Ne šalim se, ovo je čista istina! Imamo 2 prirodna leka protiv korone, A TO SU...

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Izjava Roberta Goloba izazvala je toliku buru u javnosti da je slovenačka vlada morala hitno da se oglasi.

Izvor: Profimedia

Neobična, za mnoge i šokantna izjava o slanoj vodi i sunčanju kao "prirodnim lekovima" protiv Covid-19 dobila je bezbroj komentara ovih dana u Sloveniji, a vlada je morala da je razjasni jer je došla iz usta premijera Roberta Goloba.

Imamo dva prirodna leka protiv Covid-19: sunce i slanu morsku vodu. Super je što u sadašnjem talasu epidemije virus ima slabije varijante, jer sada svi možemo da odemo na more i tamo da se izlečimo. Ne šalim se, ovo je čista istina“, rekao je Golob u intervjuu televiziji POP-TV.

Vlada je odmah reagovala na svom Tviter profilu uz objašnjenje da Golob nije mislio bukvalno.

“Premijer je samo želeo da istakne da prirodno možemo da povećamo nivo vitamina D, koji poboljšava imunitet. Osim toga, poznati su pozitivni efekti morske vode na zdravlje i raspoloženje ljudi“, objasnili su iz Golobove kancelarije.

Komentari na društvenim mrežama su različiti, od onih podrugljivih na koje su premijerove reči podsećale na neke olako date izjave bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa tokom epidemije Covid-19, dok su neki upozoravali premijera da se drži profesije, a epidemiju prepustiti stručnjacima.

Infektolog Bojana Beović, koja je vodila ekspertsku grupu za Covid-19 tokom bivše vlasti u Sloveniji, rekla je da je novi premijer verovatno želeo da bude optimista i da smiri ljude pre jeseni, ali je u javnosti ta izjava izvučena iz konteksta, pa je je shvaćena kao nepromišljena šala ili je dobila zlonamerne komentare.

U prilog Golobove dobre namere mediji navode istraživanja prema kojima Slovencima u proseku tokom zime hronično nedostaje vitamina D, jer se njegov nivo u odnosu na leto smanjuje i do 70 odsto. Međutim, prenose i izjave medicinskih stručnjaka koji smatraju da prekomerno sunčanje može više da šteti ljudskom organizmu nego da ojača njegov imunitet, dok potpuno nenaučnom smatraju tezu o prirodnom lečenju morskom vodom i sunčanjem.

KO JE ROBERT GOLOB?

Robert Golob, 55-godišnji stručnjak za elektroenergetski sistem iz zapadnog regiona Primorska pobedio je na poslednjim izborima nekadašnjeg premijera Janeza Janšu. ne treba zaboraviti da ovo nije njjegov prvi upliv u politiku. Pod liberalnom vladom Janeza Drnovšeka bio je državni sekretar za energetiku u Ministarstvu životne sredine od 1999. do 2002. godine.

Pre toga je bio na čelu pregovaračkog tima Slovenije o energetskoj politici u pristupnim pregovorima sa EU. Golob je 2011. godine postao potpredsednik Pozitivne Slovenije, stranke koju je osnovao gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koja je pobedila na parlamentarnim izborima 2011, ali nije uspela da formira vladu.

Tagovi