Region

NA ČISTAC: Hrkalovićku policija ispitivala šest sati, Stefanovića tri sata!

Autor Anđela Pešić Izvor Kurir

Nekadašnji čelnici MUP u Beogradu juče su u Sektoru unutrašnje kontrole detaljno objašnjavali sve o međusobnim optužbama koje su prethodnih dana iznosili u javnosti

Izvor: Kurir / Ana Paunković

Bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović i bivši ministar policije Nebojša Stefanović satima su juče u policiji davali iskaze nakon što su prethodnih dana iznjeli niz međusobnih optužbi!

Oni su davali iskaz u Sektoru unutrašnje kontrole (SUK) MUP, a prva je, nešto prije devet časova, stigla Hrkalovićka. Ona je u SUK iskaz davala gotovo šest sati. Stefanović je u SUK stigao oko 13.50 i na saslušanju je ostao skoro tri sata.

O Malom Senti

Inače, SUK je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu pozvao Hrkalovićku i Stefanovića prvenstveno radi provjere njenih navoda u vezi sa postupanjem načelnika Odeljenja za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića.

Prošle nedelje je najprije Hrkalovićka optužila Stefanovića da je prisluškivao predsjednika Vučića, namjestio slučaj „Jovanjica“ i štitio klan Veljka Belivuka. Potom je Stefanović dva dana kasnije odbacio njene navode, tvrdeći da je ona u prošlosti mjenjala stav u skladu sa svojim interesima. Naveo je i da nije „zavjerenik protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića“ i da njegovu politiku podržava 20 godina. Iznjeo je i tvrdnju da je Hrkalovićka ljetovala s članom kavačkog klana. Pažnju javnosti privukla je i optužba Hrkalovićke na račun Stefanovića da je on koristio Skaj telefon, čija je upotreba zabranjena u našoj zemlji i smatra se krivičnim djelom.

Bivši šef u beogradskoj policiji Marko Nicović kaže da je saslušanje dvoje nekadašnjih čelnika MUP redovan postupak nakon ozbiljnih optužbi koje je Hrkalovićka iznela.

"Naravno da njena riječ nije dovoljna da bi se pokrenuo postupak protiv bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, pa je zato i urađeno dodatno saslušanje kako bi se utvrdilo da li ima elemenata za pokretanje postupka prikupljanja informacija" objašnjava Nicović i podseća da su oni pozvani zbog navoda u vezi sa inspektorom Slobodanom Milenkovićem, poznatijem kao Mali Senta, i slučajem „Jovanjica“.

"Neophodno je utvrditi ko je sve učestvovao u tom slučaju i ispitati sve inspektore koji su na njemu radili. Takođe, treba utvrditi da li je bilo međunarodne saradnje", objašnjava Nicović.

Lekcija

Bivši operativac DB Božidar Spasić kaže da Hrkalovićka i Stefanović raščišćavaju svoje lične odnose i „sigurno će pokušati da tu uvežu još ko zna šta“. Dodaje da će vjerovatno biti formiran predmet i da će se ići u prikupljanje informacija.

"Ne znam da li će doći do proširenja istrage. Sudski postupak za slučaj „Jovanjica“ je u toku. Ako se bude išlo u proširenje istrage, ona može samo da se proširi na nih dvoje, odnosno Hrkalovićku i Stefanovića", kaže Spasić.

Profesor bezbjednosti Ilija Životić kaže da cijela ova, kako kaže, melodrama koja se trenutno odvija u medijima, a tiče se nekadašnjih visokih funkcionera MUP, mora da bude lekcija kada se u budućnosti budu birali kadrovi koji će voditi ovo ministarstvo.

"Vrh srpske policije mora biti rezervisan isključivo za adekvatno školovane, visoko moralne i patriotski nastrojene osobe koje shvataju da to što rade nije samo posao već čast, koja se ogleda u tome da se staraju o bezbjednosti svoje zemlje, svog naroda i svog predsjednika", naglašava Životić.