Region

ZVJERSTVO! VOJNICI KFOR-A GLEDALI KAKO OVK ODVODI MONAHA: Tijelo našli obezglavljeno - igrali fudbal sa glavom?!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Monaha Haritona Lukića su ubili u centru Prizrena.

Izvor: Instagram/Otačastvo

Prošle su 23 godine od zvjerskog ubistva monaha Haritona Lukića u centru Prizrena, ubrzo nakon što su njemačke snage Kfora ušle na teritoriju Kosova i Metohije. Godinu dana kasnije, iz neobilježene grobnice eshumirano je njegovo obezglavljeno tijelo, a glava pokojnika do danas nije pronađena.

"Ne mogu opisati nevjerovatno smirenje koje je zračilo iz pogleda oca Haritona. Širio je mir na sve nas jer je iz njega zračila molitva", sjeća se otac Danilo.

Monah Harinton tog 15. juna presretnut je od strane OVK naočigled svjedoka među kojima su bili i pripadnici njemačkih snaga KFOR-a, koji po izjavama svjedoka nisu ništa uradili da spriječe očiglednu otmicu. Oca Haritona su pripadnici OVK izvukli iz automobila i na silu ugurali u svoje vozilo.

Od tada se monahu Haritonu gubi svaki trag. Više od godinu dana nakon nestanka, tačnije 8. avgusta, njegovo tijelo iskopano je iz neobilježene grobnice u albanskom selu Tusus, a u neposrednoj blizini nađeno je još nekoliko tela ubijenih Srba, stradalih najvjerovatnije istog dana.

Izvještaj vještaka bio je šokantan. Haritonu Lukiću odsječena je glava i dio kičme oštrim predmetom, polomljena su mu rebra, kosti lijeve ruke i nekoliko pršljenova. Na mantiji je uočen veliki broj uboda u predjelu srca, a na osnovu tragova posjekotina na mantiji, u predjelu stomaka, sumnja se da je bio i rasporen.

Navodno je jedna žena albanske nacionalnosti vidjela kada su "mudžahedini igrali fudbal sa odrubljenom glavom monaha Haritona", te je svoja saznanja ispričala njegovoj monaškoj braći. Sumnja se da je njegova glava bačena u neki od bunara u Prizrenu i okolini.

Izvještaj vještaka, svi prikupljeni dokazi i izjave svjedoka predati su Međunarodnom sudu u Hagu, ali do danas nije rasvijetljeno ko stoji iza mučenja i ovog svirepog ubistva.

Ovo nedjelo desilo se 1999. godine, na današnji dan, 15. juna, u Prizrenu. Nedaleko od ove lokacije pronađena su i tijela nekoliko Srba stradalih u isto vrijeme.

Tagovi