Region

"ŠOLC JE NA OŠTAR NAČIN TRAŽIO OD SRBIJE DA SE PRIKLJUČI SANKCIJAMA": Vučić otkrio o čemu je pričao sa kancelarom

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom.

Izvor: Profimedia/PinkTV/Printscreen

"Bilo je veoma važno da razmenimo mišljenja po bitnim pitanjima. Srbija i Nemačka sve bliže i sve bolje sarađuju po pitanju ekonomije. Govorili smo o evropskim integracijama Srbiji i Šolc je doneo novu nadu zemljama Zapdnog Balkana. Razgovarali smo i o onome šta to znači, i uz to da sam rekao da će Srbija mnogo brže morati da napreduje po vladavini prava, demokratizaciji društva...", rekao je predsednik Srbije odmah nakon sastanka sa nemačkim kancelarom.

"Govorili smo i o Kosovu i Metohiji. Kancelar je rekao da moramo da napravimo mnogo manjih koraka, da bi jednog dana napravili veći u nalaženju rešenja odnosa između Beograda i Prištine. Takođe, govorili smo o trenutnoj političkoj situaciji u Evropi i svetu. Šolc je na oštar način tražio od Srbije da se priključu sankcijama protiv Ruske Federacije, odnosno, da podržimo restriktivne mere koje je EU već donela. Ja sam govorio o našoj specifičnoj situaciji i tradicionalnim odnosima sa Ruskom Federacijom", istako je Vučić.

"Govorili smo i predstojećoj zimi. Bio je veoma ljubazan i fer, i ponudio je pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koju ćemo tek suštinski da osetimo, u smislu izgradnje energetskih kapaciteta koji bi trebalo da nas povežu sa ostatkom regiona."

Vučić se na kraju zahvalio Šolcu na svemu, koji je rekao da je važno da se svi zajedno "borimo protiv ovog napada Rusije na Ukrajinu".  Istakao je i važnost priključivanja sve većeg broja zemalja sankcijama protiv Rusije.

"Sankcije su veoma efikasne, mnogo efikasnije od sankcijama uvedenih nakon aneksije Krima. Zato svako mora da zna da ove sankcije neće tako lako nestati. Rusija mora da prihvati da ne može da diktira situaciju, već da pregovara sa Ukrajinom i dođe do sporazuma", dodao je on.