Region

OTKRIVENO - EVO KAKO JE VELJA NEVOLJA UHVATIO NIKOLU MITIĆA! Neprestano ga tukli - "Ko te poslao, izgovori ime ubiću te"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs Izvor Blic

Mitić je otet na Dedinju ispred rezidencije Ambasade SAD.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Kurir/Dado Đilas/Nestali Srbija

Kao što je poznato, u ponedjeljak je specijalni sud potvrdio drugu po redu optužnicu koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još deset pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

Optužnica protiv klana otkriva nove detalje surovih likvidacije Nikole Mitića i Gorana Mihajlovića, ali i dokaze koji direktno ukazuju da su vođe ovog klana direktno odgovorne za jezive zločine. "Samo dođite ljudi, samo dođite, parkirajte negdje pješke i kod nas!", ovako glasi glasovna poruka koju je, prema drugoj optužnici protiv kriminalnog klana Veljka Belivuka, Velja Nevolja poslao svojim "vojnicima" nakon što je otet Nikola Mitić.

"Blic" je imao uvid u drugu optužnicu koja ozloglašeni klan tereti za šesto i sedmo ubistvo dvojice mladića, a prema informacijama i onome šta se navodi u njoj, ovaj optužni akt je neraskidivo povezan sa potvrđenom prvom optužnicom, budući da su njom obuhvaćeni organizatori i pripadnici ove OKG zbog izvršenja krivičnog djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela.

Modus operandi, kako navodi Tužilac za organizovani kriminal, prilikom izvršenja dva novootkrivena krivična djela je skoro identičan svim prethodnim zločinima - njih pet. Razlike se ogledaju u broju okrivljenih učesnika konkretnog krivičnog djela, okolnostima koje su prethodile ili pratile samo izvršenje krivičnog djela kao i u činjenici da se lišenje života sad pokojnog Gorana Mihajlovića odigralo na drugoj lokaciji u Surduku početkom 2019. godine.

Poruke nakon hvatanja Mitića

Poruke koje su prenijete u optužnici, dobijene su preko međunarodne pravne pomoći i Blic ih prenosi u cjelosti kako su navedene u optužnici:

Veljko Belivuk: Uhvaćen je!

Marko Miljković (glasovna poruka): "Ovaj što nas je pratio uzet je, sa nama je"

Srđan Lalić (glasovna poruka): "Idemo da vidimo Šarca, izgleda da smo upecali drugi auto od Šarca"

Miloš Budimir (glasovna poruka): "Opa, idemo u bazu"

Srđan Lalić (glasovna poruka): "Da dižemo Šarca, ako potvrdimo da je on"

Veljko Belivuk (glasovna poruka): "Samo dođite ljudi, samo dođite, parkirajte negdje i pješke kod nas"

(...)

Veljko Belivuk (glasovna poruka): "Reci ko te poslao, pričaj odmah ubiću te, pričaj ko te poslao". (Mitić odgovara): "Kako misliš ko me" (u pozadini se čuje udaranje), (Belivuk pita): "Ko te poslao mamu ti j*** k***, izgovori ime ubiću te". (odgovara Mitić Nikole): "Laza brate". (Belivuk pita): "Koji Laza?" (u pazadini se čuje udaradnje), (Mitić odgovara): "Vukićević".

Senad i Grek oteli Mitića

Kako saznaje dalje Blic, dokazi koji ovaj klan terete za ubistvo Nikole Mitića, jesu iskazi svjedoka saradnika Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića, ali i poruke sa "sky" aplikacije i vještačenja DNK tragova. Tužilaštvo sumnja, da je Mitić ubijen jer su Belivuk i Miljković u avgustu 2020. godine sumnjali da ih neko prati. U tom periodu, oni su ubili Gorana Veličkovića Goksija.

Prema navodima iz optužnice, oni su zbog sumnje da ih neko prati, 10. avgusta 2020. godine kod američke ambasade zajedno sa Senadom Reševićem i Vladimirom Grekom, presreli vozilo marke "Honda Civic" iz kog su izveli Nikolu Mitića, vezali ga, ubacili u vozilo marke "Škoda Superb" u kojem ga je Senad Rešević neprestano tukao i odvezli ga u "bazu" na stadionu FK "Partizan".

O ovome je pričao i svjedok saradnik Bojan Hrvatin.

"Oni su nešto prije 10. avgusta saznali da postoji grupa oko stadiona koja “radi” Veljka i Marka. Sumnjali su na Šarca i njegove ljude. Mislim da se spominjao i Lazar Vukićević, ali su precizno znali da jedan od najbližih Šarčevih ljudi 'Salvatore' koji je tako bio upisan na 'Skaju' u Humskoj ulici u jednoj zgradi na poslednjem spratu u stanu 'gleda' na njihov ulaz. Dogovorili su se da naprave 'kontra pratnju' i pozicionirali su se oko stadiona", rekao je Hrvatin.

Prema njegovim riječima, bilo je više grupa Belivukovih saradnika.

"U međuvremenu na stadion su došli Veljko i Marko. Kružili su oko stadiona da se vidi da li će neko da se pojavi. Uglavnom, tog jutra nije bilo prijetnje od strane suparničke grupe", kazao je Hrvatin i dodao da su nakon toga otišli na ručak.

Preko motorole dogovarali pozicije

Nakon ručka podijelili su među sobom motorole i dogovorili se gdje će ko da se pozicionira. Tešić, Stošić i Hrvatin kod Zvezdinog stadiona, Lalić i Miloš Budimir kod pumpe kod stadiona JNA.... Marko i Veljko su krenuli sa obezbjeđenjem do advokata na Dedinje.

"Komunikacija se odvijala preko motorola i bili su podijeljeni u grupe: alfa, beta, gama. U jednom momentu kada su Marko i Veljko skrenuli, javljeno je da je uočena jedna sumnjiva honda” koja ih prati. Prema riječima Hrvatina, njemu je Marko Miljković ispričao da je Mitić zaustavljen kod Belog dvora, da je potom Miljković izašao iz kola i krenuo ka njemu, i pitao ga 'Šta me pratiš?'.

"Mitić je rekao 'Šta, kao?', nije ni odgovorio ni da ne prati, niti bilo šta. Marko ga udara odmah lijevom rukom i tu ga je malo zadrmao, skočio na njega. U tom trenutku su stigli Veljko sa svojim kolima, stiže obezbjeđenje, skaču tu i tu su ga kao uhvatili i tako su ga doveli u bazu na stadionu FK 'Partizan'. Razmišljanje je bilo da se što prije sklanja sa ulice", rekao je Hrvatin.

Odsjekli mu prst, davili ga, pa zaklali

Prema navodima iz optužnice, nakon toga Miloš Budimir, Srđan Lalić i Dejan Tešić odvoze Nikolu Mitića u kuću u Ritopeku, gdje ih je čekao Vlade Draganić.

"Tamo su po naredbama koje su im davali Belivuk i Miljković putem “Sky “aplikacije oštećenom Mitiću , Miloš Budimir, Srđan Lalić i Vlade Draganić u skrivenoj prostoriji iza garaže prvo odsjekli prst na nozi, zatim su ga davili, a potom nožem presjekli vrat i lišili ga života", stoji u optužnici protiv ozloglašenog klana.

Tagovi