Region

"ŽIV SAM", OGLASIO SE HRVAT KOG SU RUSI ZAROBILI: Porodici poslao jednu poruku, evo šta im je poručio

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Vjekoslav Prebeg u Ukrajinu nije otišao kao "plaćenik", već na osnovu ugovora i tamo je njegova plata navodno bila oko hiljadu američkih dolara.

Izvor: Telegram/RT

Hrvat Vjekoslav Prebeg (40), koji je zarobljen na ratištu u Ukrajini od strane Rusa, rekao je da je bio vojnik ukrajinske brigade marinaca koja se krije u Mariupolju i tvrdi da su njega i još nekoliko boraca zarobili Rusi dok su pokušavali da pobjegnu iz opsjednutog grada, prenijela je RT. 

V. P. je odrastao u zagrebačkoj Kneževini, otac mu je učestvovao u ratu u Hrvatskoj i od malena je planirao vojnu karijeru.

Hrvat je nekoliko godina proveo u elitnoj jedinici hrvatske vojske "Tigrovi" , a posle nekoliko godina shvatio je da će teško napredovati i otići u misiju, pa je napustio njihove redove i otišao dalje. Prije otprilike godinu i po dana imao je priliku da se pridruži "marincima" u Ukrajini, što je i učinio.

U Ukrajinu nije otišao kao "plaćenik", već na osnovu ugovora i tamo je njegova plata navodno bila oko hiljadu američkih dolara. Navodno je u Ukrajini pronašao djevojku sa kojom je živio, ispričao je njegov prijatelj, sa kojom tvrdi da je u stalnoj komunikaciji.

Ruski novinar Roman Kosarev razgovarao je sa zarobljenim hrvatskim državljaninom, a on je snimio video poruku za svoju porodicu. Na tom snimku Vjekoslav se obraća na hrvatskom jeziku, a navodi da je za sada dobro.

"Dobro sam, hrane me, nisam žedan, nije mi hladno, toplo mi je, spavam na krevetu. I generalno, do sada je sve u redu i ne brinite. Živ sam i nadam se da će tako i ostati", rekao je zagrebački marinac na tom snimku.