Region

TITA JE JEDAN GREH STIGAO PRED SMRT: Crnobrnja o Brozu - Otac mi je o njemu otkrio samo jedno!

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Poznati reditelj i profesor Stanko Crnobrnja otkrio je kakav je bio Tito i gde je pogrešio.

Izvor: YouTube/Printscreen/GEM info

Bogdan Crnobrnja bio je generalni sekretar predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, ali mnogi danas više prepoznaju njegovog poznatog sina Stanka Crnobrnju (68), televizijskog i filmskog reditelja, producenta, scenaristu i profesora na Fakultetu za medije i komunikacije.

U radnoj biografiji ima zapisano da je radio na više od 1.500 televizijskih formata, poput emisija "Nedeljno popodne", "Petkom u 22" i "Beograd noću", zatim na brojnim serijama, kao i na tri igrana filma, među kojima je i "Hajde da se volimo", u kojem je zablistala pevačica Lepa Brena. Uz sve to, utemeljivač je i više regionalnih televizija.

Odrastajući pored oca koji je bio tako blizak Titu, kaže da je ipak do više zaključaka o nekadašnjem predsedniku došao sam, nego što je čuo od roditelja...

"Svi revolucionari iz generacije mog oca, koje sam upoznao, držali su se nepisanog zakona. Taj zakon nalagao je da se ništa ne govori o ljudima i organizaciji. Usvojen je još u doba predratne, ilegalne borbe kada, ni pod najvećim mukama, drugovi nisu odavali svoje drugove. U mirno doba, kao pobednici, imali su, naravno, svoja sopstvena mišljenja o pokretu i o drugovima. Tito je dugo bio neprikosnoveni autoritet", istakao je Crnobrnja u intervjuu za "Kurir", pa dodao:

"Ono što sam i sam direktno mogao da vidim i shvatim, još kao veoma mlad, jeste sledeće - Tito je bio izuzetno ambiciozan, perfektno organizovan, snalažljiv profesionalni revolucionar, sklon ženama, duvanu i alkoholu. U osnovi vuk samotnjak, oprezan, komunikativan, znatiželjan, sposoban, izdržljiv, pronicljiv, lukav. Otac mi je jedino odgovorio da je Tito bio taj čovek, a ne onaj iz brojnih teorija o njemu kao podmetnutom ruskom agentu, vanbračnom detetu ovog ili onog austrougarskog aristokrate, mističnom pripadniku tajnih društava itd. Da, Tito je bio čovek sa hiljadu lica, pogotovo do momenta kada je pobedio u revoluciji i postao svetski poznat. Kao svetska faca znao je da se prikaže kao veliki igrač, tako je i uvažavan, njegova sahrana je dokaz."

Ipak, Crnobrnja ističe da je Tito napravio jednu grešku.

"Nije imao snage da se povuče u svom najvećem sjaju. Proglasio se za doživotnog lidera, u poslednjim godinama života dočekali su ga njegovi grehovi u vidu slabića kojima se okružio. Nije imao snage da ih spreči da rasture njegovo najveće dostignuće - zajedničku državu Južnih Slovena - Jugoslaviju", zaključio je on.

Tagovi