Region

EPK – savršen trenutak za posjetu urbanom centru Vojvodine!

Autor Jovana Raičević

Novi Sad, najveći grad Vojvodine i jedan od urbanih centara Srbije, uvijek je bio omiljena destinacija gostiju željnih dobrog provoda, pogotovo u vrijeme popularnog EXITA, ali i opuštenog uživanja u okolnim prirodnim ljepotama Fruške gore!

Izvor: Luka Šarac

Posjetioci se mogu upoznati i sa bogatom istorijom vezanu uz Dunav, jednu od najvažnijih evropskih rijeka. U Novom Sadu se živi mirno i bez žurbe. Tako ga treba i upoznati - kroz lagane šetnje po galerijama, muzejima, Petrovaradinu i njegovim tunelima, riječnim plažama i šarmantnim ulicama koje skrivaju ljupke restorane i barove.

Izvor: Aleksandar Milutinović

Vjerovatno nikada nije bilo više razloga za posjetu i upoznavanje svega Novog što grad nudi, nego Sada. Ovom igrom riječi smo pokušali da dočaramo Novi Sad u 2022. godini, kada je kreativnost i maštovitost gradskih prostora podignuta na viši nivo, i to u sklopu projekta / titule Evropske prijestolnice kulture. Novi Sad se time smjestio među rijetkim gradovima koji nisu u državama članicama Evropske unije, a koji su ponijeli tu laskavu titulu. Uzimajući u obzir specifičan imidž Novog Sada u regiji, ali i u Evropi i svijetu, nije bilo veliko iznenađenje kada mu je 2016. godine Evropska komisija udijelila veliku čast.

Izvor: Aleksandar Milutinović

Po čemu je grad tokom trajanja titule EPK drugačiji nego inače? U nastavku donosimo najveće promjene i novitete u kojima možete uživati tokom 2022. godine.

Kulturne stanice - jedinstveni model za kulturu u ovom dijelu Evrope

Tokom epidemije korona virusa 2020. godine pokrenut je projekat podrške lokalnoj umjetničkoj sceni čije programe je gotovo 200 hiljada ljudi pratilo putem online emitovanja, dok je do kraja godine sve događaje u organizaciji projekta ispratilo oko pola miliona ljudi. Novosađanima je predstavljena i mreža kulturnih stanica, jedinstveni model za kulturu u Novom Sadu, sa osam novih i obnovljenih prostora namijenjenih kulturnim sadržajima u svim djelovima grada. Uz to je pokrenut je i Visit Novi Sad, jedinstvena platforma za kulturu koja donosi nove i stare priče o Novom Sadu, predstavlja lica grada koja morate upoznati i predlaže događaje koje ne smijete propustiti.

Novi prostori za kulturu

Takođe je pokrenuta obnova, izgradnja i razvoj 40000m2 prostora za kulturu u Novom Sadu i okolini. Tako poslje gotovo 300 godina Podgrađe Petrovaradinske tvrđave dobija novo ruho, u Almaškom je kraju poslije dva vijeka obnovljena fabrika za bojenje svile, a Novosađanima i njihovim gostima prezentuje se do sada slabo istraženo naslijeđe Velikog Limana, dijela grada u kojem se rodio moderni Novi Sad. Stara industrijska zona koja se nalazila u ovom kraju, ali i plaža Štrand kao jedan od glavnih gradskih toponima, zatim sportski objekti, kao i oni koji su bili namijenjeni alternativnim kulturnim sadržajima, postaju smislena istorijska, kulturna i ambijentalna cjelina koja će zaintrigirati brojne turiste, željne upoznavanja istorije i sadašnjost grada.

Za nove mostove

Krilatica projekta Evropske prijestolnice kulture - „Za nove mostove“ - temelje programskog koncepta koji je baziran na vrijednostima koje Novi Sad promoviše, pa tako četiri programska mosta (Ljubav, Sloboda, Duga i Nada) obuhvataju ukupno osam programskih nivoa (Doček, Druga Evropa, Budućnost Evrope, Heroine, Tvrđava mira, Seobe, Kaleidoskop kulture i Dunavsko more).

Izvor: V.Veličković

Mostovi imaju veliku simboličnu vrijednost za Novi Sad i njegovu burnu istoriju, pa se mostovima Evropske prijestolnice kulture ovog puta povezuju ljudi, prostori, procesi i programi koji čine osnovu pokrenutih pozitivnih promjena u kulturnom identitetu grada.

Ako se odlučite na put u Novi Sad, sve što se događa u trenutku vaše posjete možete saznati u kalendaru web stranice Visit Novi Sad. Možda vas upravo nešto iz kalendara motiviše za dolazak!

Najbolje od ostalog - TOP mjesta u Novom Sadu koja ne smijete propustiti

Gradska kuća - impresivna građevina sa četiri kupole i tornjem na Trgu slobode.

Izvor: Aleksandar Milutinović

Rimokatolička crkva Imena Marijinog, katedrala u neogotičkom stilu, visoka je 73 metra, što je čini najvišom bogomoljom u gradu.

Izvor: V.Velickovic

Saborna crkva Svetog Đorđa - najznačajniji je i najveći pravoslavni hram u Novom Sadu. Unutrašnjost crkve ukrašena je vitražima, što doprinosi opštem utisku raskoši.

Sinagoga - izgrađena je u stilu secesije i predstavlja jednu od četiri sinagoge koje danas postoje u Srbiji.

Izvor: Jelena Ivanović

Petrovaradinska tvrđavu, simbol grada, izgradila je Habzburška monarhija zbog stalne opasnosti od Turaka. Tvrđava ima Gornji i Donji grad. Gornjim gradom dominira Toranj sa satom.

Izvor: Luka Šarac

Nacionalni park Fruška gora, nadomak Novog Sada, u sebi spaja duhovnost, vinograde, termalne vode i izuzetne uslove za razne aktivnosti u prirodi.

Izvor: Jelena Ivanović

Izvor: Jelena Ivanović

Dunavska ulica - jedna je od najstarijih ulica u pješačkoj zoni. Veliki broj prolaza krije prodavnice, suvenirnice, poslastičarnice i restorane.

Tagovi