Region

PRIKAZANO MOĆNO ORUŽJE KINESKI PVO FK-3 U SRBIJI: Prvi put u javnosti, evo koje su mu borbene mogućnosti

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović je počeo prikaz sposobnosti Vojske Srbije pod nazivom "Štit 2022".

Izvor: YouTube/Screenshot/Министарство одбране и Војска Србије

Vojska Srbije prikazala je dio sposobnosti i novog naoružanja uz angažovanje više od 40 letjelica i 300 borbenih sredstava, uključujući i sistem protivvazduhoplovne odbrane srednjeg dometa FK-3, nedavno dopremljen iz Kine.

Poletjeli su "migovi 29" i modernizovani "orao". "Lazar" i "Miloš" na poligonu". Helikopteri Mi-8 i Mi-17 prevoze timove specijalnih snaga VS. Prikazan je desant padobranaca VS.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je Batajnicu zajedno sa ministarom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem. Veliki broj ljudi se već okupio na aerodromu u Batajnici. Građani Srbije imaju priliku da pogledaju letjelice koje su parkirane na stajankama aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović".

Šta sve može FK-3?

Brigadni general Tiosav Janković, komandant 250. raketne brigade za PVD rekao je da FK-3 predstavlja značajan doprinos srpskom sistemu PVO, reč je savremenom raketnom sistemu savremenog dometa koji ima izuzetne taktičko, tehničke karakteristike i borbene mogućnosti.

"Ovaj sistem efikasno uništava avione, helikoptere, krstareće rakete, ali i visokoprecizne projektile vazduh-zemlja velikih brzina, malih dimenzija i malih odraznih površina", naveo je Janković. Prema njegovim riječima, ima i izuzetnu sposobnost zaštite od elektronskog ometanja, može gađati šest ciljeva u vazdušnom prostoru istovremeno, voditi 12 raketa.

"Artireljisko-raketni sistem "pancir S1" je jedan od najboljih u svojoj klasi, među sistemima malog dometa, ima izuzetne taktičko, tehničke karakteristike, takođe i "mistral". U paleti zadataka koje "pancir" izvršava postoji i zadatak neposredne protivvazdušne odbrane, odnosno zaštite raketnih sistema srednjeg i velikog dometa", kaže Janković.

Tagovi