Region

VASKRŠNJA POSLANICA PORFIRIJA: Sastradavamo sa svim ljudima svijeta gledajući kako se sukobi širom vaseljene produbljuju

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

"Vaskrslom Gospodu molimo da se što prije i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbjegli vrate u svoje domove, jer svaki rat, bilo gdje i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva"

Izvor: Kurir/SPC

"Osjećaj odgovornosti među nama je danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svijetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mjestima na planeti gdje postoji konflikt među državama, narodima i vjerama", poručio je patrijarh Porfirije u vaskršnjoj poslanici, prenosi Kurir.

"Saosjećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sestre, saosjećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga svijeta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju", rekao je Porfirije.

"Mi se na golgotsku goru svagda uspinjemo, draga djeco duhovna, jer smo pozvani da svjedočimo živoga Boga u svijetu i tako učestvujemo u spasenju svakog Božjeg stvorenja", naglasio je patrijarh i dodao da je osjećaj odgovornosti posebno naglašen zbog sveopšte krize u svijetu.

"Dok se na mnogim mjestima u svijetu vode bespoštedni ratovi, najviše stradanja podnosi običan čovjek", upozorio je srpski patrijarh.

"Šta ćemo mi koji smo sabrani danas u Prazniku nad praznicima, ugrijani toplinom domova, riječi onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini", upitao je patrijarh.

"Kako ćemo zapjevati pashalnu pjesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde, toliko neutješnih", upitao je on.

"Neka nas odgovoru na ova pitanja povede sam Gospod Isus Hristos čije Carstvo nije od ovoga svijeta – jer "kad bi bilo od ovoga svijeta carstvo moje", kako je Spasitelj bio rekao Pilatu, "sluge moje bi se borile da ne budem predan Judejcima; ali carstvo moje nije odavde", navodi se u poslanici.

Patrijarh Porfirije navodi da prizor neukrotivog čovjeka koji je živio u grobovima i danonoćno se tukao kamenjem oslikava tragično stanje mnogih pod rimskom vlašću i povezuje sve prošle, sadašnje i buduće žrtve globalnih sukoba koje su bez Hrista, prije ili kasnije, osuđene na samouništenje.

"Carstvo Hristovo nije od ovoga svijeta i to je blagovjest spasenja. Carstvo Hristovo nije od ovoga svijeta i tom snagom ustajemo za život vječni. Carstvo Hristovo nije od ovoga svijeta i zato bez razlike činimo svakome od "ovih najmanjih“ u njihovoj potrebi", rekao je patrijarh.

"Carstvo Hristovo nije od ovoga svijeta", ponovio je Porfirije i zato zagrlimo drugoga kao Gospoda samog, jer ćemo samo tako biti prihvaćeni kao Njegovi.

"Budimo, takođe, svjesni da nas iskonski metodi obmane strastima i strahovima u zloupotrebi masovnih medija mogu lako učiniti ljudima porobljene svijesti i prigušene savjesti, tuđinima svom nebeskom naznačenju. Vrijeme provoditi u ubjeđenju da se virtuelnim svijetom nezdravog umišljanja i konzumacijom aterijalnih dobara može zadobiti istinsko blagostanje, znači biti osuđen na život bez dostojanstva i slobode", istakao je Porfirije.

"U svijetu koji odbija da bude zakvašen svjetlošću božanske ljubavi, trudovi i žrtve nisu shvaćene na način Hristove Golgote, poput krsta za kojim će po blagovoljenju Božijem doći vaskrsenje, nego kao strašne prepreke ličnom miru i sigurnosti", ocijenio je patrijarh.