Region

PRVE SLIKE I SNIMCI SNAŽNOG ZEMLJOTRESA U BIH: Nestala struja, padale fasade - ima povrijeđenih! (FOTO, VIDEO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Jak zemljotres je pogodio je sinoć oko 23 sata BiH, a stiglo je i upozorenje za potencijalne nove potrese!

Izvor: Twitter/Printscreen/@jabukatv

Specijalizovani sajtovi za zemljotrese navodi da je epicentar bio 15 kilometara sjeveroistočno od Ljubinja (Bosna i Hercegovina u Bileći) i da je jačina zemljotresa bila 5.7 stepeni Rihtera, a potres se osjetio i u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i drugimgradovima. Najmanje tri osobe povrijeđene su u Stocu, javljaju bosanski mediji.

U mnogim gradovima BiH zavladala je panika. U Nevesinju i Ljubinju stanovništvo izašlo na ulice, a u Mostaru, Čapljini i drugim gradovima Hercegovine pričinjena je materijalna šteta na više stambenih objekata. Delovi Mostara i Čapljine su ostali bez električne energije.

Od jačine potresa sve je podrhtavalo skoro jednu minutu, a građani koji žive na višim spratovima prijavljuju da su im padale stvari. 

Evropsko-mediteranski seizmološki centar upozorio je na nove zemljotrese. U narednim satima i danima može doći do naknadnih potresa, naveli su iz EMSC-a.

"Osim ako je neophodno, držite se dalje od oštećenih područja radi vaše sigurnosti. Budite oprezni i slijedite informacije državnih vlasti", navodi se u upozorenju EMSC-a.

Tagovi