ISTRAGA

PANIKA! Istražuje se ko je i kako Darku Šariću unio telefon u pritvor, samo su ONI mogli da ga posjećuju!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Istraga Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije protiv kriminalne grupe Darka Šarića, usmjerena je i ka osobi koja mu je omogućila da tokom boravka u pritvoru u zgradi koristi mobilni telefon, piše Kurir.

Izvor: Kurir/Ana Paunković, Nenad Kostić

Prema navodima tužilaštva, Šarić je u svojoj ćeliji koristio mobilni sa skrivenom Skaj aplikacijom, preko kog je komunicirao sa ostalim pripadnicima kriminalne grupe i navodno im davao naloge, navodi Kurir.

"Sumnja se da je on na Skaju imao nadimak Korona i da je telefon koristio u pritvorskoj ćeliji. Istražitelji pokušavaju da utvrde ko mu je i na koji način doturio telefon, naročito kada se zna da su pretresi i kontrola prilikom ulaska u pritvor u zgradi Specijalnog suda veoma strogi", kaže izvor Kurira.

Izvor: Kurir

Mini L8 star: Zatvorski telefon jeftin i minijaturnih dimenzija

Mobilni telefon pronađeni u ćelijama Marka Miljkovića i Filipa Ivanovskog na internetu može da se kupi po cijeni od 10 do 20 dolara. U ponudi ga, za oko 20 eura imaju i pojedini domaći sajtovi.

"Iako najmanji telefon koji postoji na tržištu, baterija mu traje i do dva dana, a specifičnost mu je i to što ima opciju promjene glasa, pa tako može da se podesi da onaj ko zove čak uopšte nema muški, već glas žene ili djeteta", otkriva Kurirov sagovornik. Kako dodaje, praktičan je i zbog toga što se puni preko kabla koji se uključuje u televizor, koji je inače dozvoljen iza rešetaka. Debljina mu je tek jedan centimetar, širina 2,3, a dužina 7,2 centimetra.

Iza rešetaka od 2014.

On podsjeća da je Šarić u pritvoru u Ustaničkoj ulici boravio od kada se dobrovoljno predao srpskom pravosuđu u martu 2014. do decembra prošle godine, kada je prebačen u kućni pritvor sa nanogicom.

"Sumnja se da je kriminalnu grupu organizovao 2020, u vrijeme dok je boravio u pritvoru. On je u ćeliji boravio sam, nije imao cimere, a u posjetu su mogli da mu dolaze advokati i najbliži srodnici i to isključivo uz dozvolu suda. Dakle, telefon je mogao da mu doturi ili neko ko je dolazio u posjetu ili neko od zaposlenih u pritvoru i upravo je to predmet istrage", objašnjava sagovornik Kurira.

Mobilni telefoni u pritvoru, najstrože su zabranjeni. Kurirov sagovornik podsjeća da je u istoj zgradi, u grupnoj sobi, mini telefon pronađen i kod Marka Miljkovića, desne ruke Veljka Belivuka.

"Pretres Miljkovićeve ćelije trajao je četiri sata, prije nego što je tek na skeneru u flašama napunjenim solju, koje su pritovrenici koristili kao tegove, otkriven mobilni telefon malih dimenzija. Miljković je tvrdio da nije njegov čak i da su mu stražari podmetnuli, ali je posle vještačenja utvrđeno da je broj koji je pozivan nekoliko sati uoči otkrivanja telefona u ćeliji, bio broj njegovog advokata",  podsjeća sagovornik Kurira i dodajaje da je Miljković bio disciplinski kažnjen, tako što su mu na tri mjeseca bile zabranjene posjete porodice, ali ne i advokata.

Slična situacija

Interesantno je, kako dodaje, da je Miljkovića i Šarića branio isti advokat, Dejan Lazarević koji je uhapšen u poslednoj akciji Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije u kojoj su lisice stavljene i Darku Šariću.

"Slična situacija je bila i sa pripadnikom Belivukove grupe, Filipom Ivanovskim, u ćijoj je ćeliji takođe otkrivena dva telefona, ali je njegov cimer priznao da ga je koristio on, a ne Ivanovski", podsjeća sagovornik Kurira.

Tagovi