Region

EKSKLUZIVNO! Ovo je JEZIVA PORUKA koju je islamski terorista ostavio na grobu patrijarha Irineja!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Islamski terorista ostavio je prijeteću poruku na grobu patrijarha Irineja da će zapaliti Hram Svetog Save, u kom i počiva ovaj poglavar SPC, ekskluzivno saznaje Kurir.

Izvor: Kurir/Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Islamista, koji je inače Grk, uhapšen je i deportovan iz Srbije u januaru 2021, kad je i prijetio, a zbog njega je Hram uveo privatno obezbjeđenje.

Vladika Stefan Šarić, stariješina Hrama Svetog Save, koji je i episkop remezijanski i vikar patrijarha Porfirija, kaže za Kurir da je prijeteća poruka ostavljena u knjizi žalosti kraj groba patrijarha Irineja, koji se upokojio novembra 2020, kad je i sahranjen u kripti Hrama.

Izvor: Kurir

"Ne sjećam se tačnog datuma, mislim da je bio januar 2021, ali je bilo u periodu posle upokojenja patrijarha Irineja, a prije izbora patrijarha Porfirija, koji je bio u februaru, kad su naši ljudi iz Hrama na jednoj stranici knjige žalosti našli nesvakidašnju i nerazumljivu poruku. Ispisano je bilo svašta i na grčkom, i na arapskom, i na engleskom jeziku s mnogo nekih datuma i brojeva. Nijedna riječ nije bila na srpskom i nikome ništa nije bilo razumljivo.

 Slučaj smo odmah prijavili policiji, sumnjajući da je neka prijeteća poruka. Stručnjaci za terorizam, kako nam je rečeno iz policije, dešifrovali su i povezali sve što je napisano i vidjeli su da je tu neki datum stavljen, mislim da je bila riječ o februaru, ne sjećam se tačno, kad će da zapale hram. Napisao je, uz riječi "Alahu ekber", bez kojih ne ide nijedan teroristički napad, da će doći ponovo", kaže za Kurir vladika Stefan i dodaje:

NA PATRIJARHOV GROB MOŽE SVAKO

Vladika Stefan navodi i da svaki vjernik može slobodno i uvijek da dođe na grob patrijarha Irineja, u kripti Hrama, u kojoj je Crkva Svetog kneza Lazara.

"Nerijetko dolaze i strani državnici i javne ličnosti iz srpskog života, a ne samo običan narod, i mnogo mi je drago zbog toga, to je znak da je naša crkva ipak poštovana, a patrijarh Irinej voljeni poglavar", kaže episkop Stefan.

Obilazak groba patrijarha Irineja ovih dana je, doduše, malo otežan, jer umjetnici oslikavaju taj dio kripte, pa je mnogo skela i materijala okolo, a sam grob je prekriven kako ne bi bio oštećen. Iznad groba niče freska Vaskrsenje Gospodnje.

Inače, patrijarh Irinej sahranjen je u drugoj grobnici u kripti Hrama, a vladika Stefan nam objašnjava da je to bila izričita želja pokojnog poglavara SPC, kome je on bio vikarni episkop i bliski saradnik.

Na fotografiji prijeteće poruke koju je ispisao islamista, a koju posjeduje Kurir, ispisani su razni datumi, riječi, slova, brojevi, a i precrtano je svašta. Jedino što je internet prevodilac uspio s grčkog da prevede su riječi "bilten" i "posledica", koje su na vrhu stranice. Na dnu stranice je napisano "istok" na engleskom, kao neki rezime uz zaokružen broj 17, a tu su i neki čitljivi datumi - 8. 2. 1978, 17. 10. 1944, 18. 9. 1947, 13. 2. 2002...

Srećom, terorista nije ostvario svoj naum, jer ga je vrlo brzo po prijavljivanju slučaja policiji našla i uhapsila.

IRSKI DESNIČARI KORISTILI SLIKU HRAMA

Hram Svetog Save dovođen je u vezu sa antiislamizmom aprila 2018. godine, kad je u Belfastu, prijestonici Sjeverne Irske, kako su pisali mediji, grupa koja sebe naziva "Generacija Sparta" ubacila u stotine poštanskih sandučića u tom gradu flajere s pozivom za "odbranu Evrope i otpor islamizaciji Evrope", a fotografija srpskog hrama iskorišćena je za naslovnu stranu sajta ove, do tada nepoznate, desničarske organizacije.

"Pošto kamere pokrivaju cio Hram, brzo je otkriveno kako izgleda čovjek koji je to napisao, a policija ga je operativnim radom vrlo brzo i identifikovala. Već drugog, trećeg dana od ostavljanja poruke pronađen je i uhapšen. On je ispovijedio da je islamista, a da ima grčke korjene, da je Grk. Odmah je deportovan iz Srbije", navodi vladika Stefan za Kurir i dodaje da posle toga nije bilo nikakvih sličnih incidenata.

DRŽAVA DA GA OBEZBJEĐUJE

Episkop Stefan nada se da će Hram biti osvećen možda već ove godine, a što je pandemija korone odlagala, o čemu će možda odlučivati i predstojeći Sabor SPC u maju.

"Kad Hram bude osvećen, smatram da bi trebalo da bude proglašen i objektom od najveće nacionalne važnosti, pa da ga država obezbjeđuje i čuva, a ne da angažujemo privatno obezbjeđenje. S te strane mora da se nađe neka saradnja države i crkve. Ako je iko zadužio i crkvu, i narod, i državni aparat, to su Sveti Sava i Nemanjići, pa bi nekako bolje trebalo da se vodi računa o bezbjednosti ove svetinje, da ne bude nikakvih iskušenja", naglašava vladika Stefan za Kurir.

Episkop Stefan kaže i da niko od njih iz Hrama nije strepio od nekog dana ili datuma.

"Jednostavno, mi u crkvi živimo vrlo opušteno, što je, priznajem, s jedne strane vrlo rizično. Ali malo ko će da vjeruje da neko može nešto tako da uradi, da zapali, digne u vazduh ili ko zna šta učini Hramu", kaže vladika za Kurir.

Ipak, ovaj incident bio je okidač da Hram uvede privatno obezbjeđenje.

"Između ostalog i zbog toga sada imamo obezbjeđenje, koje plaća Patrijaršija. Fala Bogu, nemamo nekih velikih iskušenja od tada. Jedino što ima puno prosjaka, a dešavale su se i krađe. Recimo, dok žene pale svijeće, priđu i ukradu torbu. Angažovanjem obezbjeđenja i to je dosta smanjeno", kazao je vladika Stefan za Kurir.