Region

KRVAVA OSVETA: Šarić naručio ubistvo Milovca jer je htio da mu preuzme posao? Likvidacija dogovarana preko SKAJA!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Milan Milovac, jedan od najbližih saradnika Darka Šarića, upucan je krajem 2020. u Ekvadoru jer je preuzeo sve kontakte s dobavljačima kokaina u Južnoj Americi i "postao bahat" prema ostalim članovima kriminalne grupe, navodi se u dokumentima hrvatskog tužilaštva.

Izvor: Kurir/Ana Paunković, Nemanja Nikolić

Podsetimo, u Beogradu su u međunarodnoj akciji, osim Šariću, lisice na ruke stavljene i njegovom dugogodišnjem advokatu Dejanu Lazareviću, pripadniku obezbeđenja Danilu Odoviću, navijaču Urošu Mišiću, koji je promijenio prezime u Radovanović, kao i policajcu Dušku Mirkoviću. Inače, Milovcu se sudilo u Srbiji kao pripadniku Šarićeve grupe, a on je ukinutom presudom bio osuđen na 11 godina zatvora.

Tajna aplikacija

"Šarić se sumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu kojoj je na teret stavljeno ubistvo Milovca u Ekvadoru, dok je kao organizator te likvidacije u Hrvatskoj osumnjičen Petar Ćosić, zvani Šarac. Osim toga, na teret im se stavlja trgovina drogom, držanje i prodaja oružja, izazivanje opšte opasnosti, kao i zloupotreba položaja", potvrdio je sagovornik Kurira.

Tajac: Od Šarića ni glasa, ćutao sve vrijeme!

Kako Kurir saznaje, Šarić u četvrtak nije progovorio ni riječ.

"Ćutao je prilikom pretresa kuće, kasnije u SPBOK i kada su ga dovezli u Specijalni sud", kaže Kurirov sagovornik iz istrage.

U dokumentima hrvatskog državnog tužilaštva, u koja je Kurir imao uvid, navodi se da je grupa prošvercovala oko 1,5 tona kokaina prije nego što su ubistvo Milovca u Ekvadoru organizovali Ćosić i nepoznata osoba s kojom je Ćosić bio u kontaktu preko tajne aplikacije za komunikaciju Skaj. Iako se ne navodi ime osobe, pretpostavlja se da je Ćosić u kontaktu bio s nekim od osumnjičenih članova grupe u Beogradu.

"Osumnjičeni Petar Ćosić i korisnik Skaja N. N., nezadovoljni činjenicom da je Milan Milovac, kao osoba koja je preuzela operativna postupanja oko nabavke kokaina na području Južne i Srednje Amerike, namijenjenom za transferu u Evropu, na njima neprihvatljiv način osujetio ostvarenje kontakta s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije, kao i njegovim odnosom prema njima i članovima njihove kriminalne grupe, odlučili su da ga ubiju", navodi se u dokumentu hrvatskih istražitelja, u kom je opisano da su, prije nego što su odlučili da ga likvidiraju, sarađivali na kupovini, transportu i prebacivanju kokaina u Evropu i da je on bio zadužen za kupovinu kokaina direktno od dobavljača.

Prenosio razgovore

Nezadovoljni zbog promjena u njegovom ponašanju prema njima, u plan likvidacije navodno su uključili i izvjesnog Manuela Vulića, koji je takođe uhapšen u međunarodnoj akciji, na teritoriji Hrvatske, ali i više nepoznatih osoba, koje su na Skaju imale nadimke Kronos, Feniks i Korleone.

"Petar Ćosić je N. N. osobu preko Skaja obavještavao o sadržaju razgovora s Milanom Milovcem, u kojima je Milovac iskazivao izrazitu netrpeljivost prema korisniku Skaja N. N. i osobama iz njegovog okruženja, nakon čega je donijeta odluka da bude ubijen. Manuel Vulić bio je zadužen za provjeru kretanja"

Istraga: Poruke iz pritvora

Darko Šarić, u vrijeme ubistva Milana Milovca, bio je u pritvoru u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Podsjetimo, on je u akciji "Balkanski ratnik" osumnjičen da je organizator kriminalne grupe koja je iz Južne Amerike u Evropu prošvercovala 5,7 tona kokaina. Posle četiri godine skrivanja Šarić se u martu 2014. predao srpskom pravosuđu i u pritvoru je bio do decembra prošle godine.

"Iako su se pojavile informacije da je Šarić imao pet mobilnih telefona preko kojih je iz ćelije organizovao vršenje krivičnih djela, pretpostavlja se da je njegove poruke saradnicima prenosio uhapšeni advokat Dejan Lazarević", objašnjava sagovornik Kurira.

Milovca na teritoriji Ekvadora, za pronalazak ubica - navode hrvatski istražitelji i objašnjavaju da je za pronalaženje ubica i isplatu bila zadužena osoba koja je na Skaju imala nadimak Kronos, dok su se Korleoneom dogovorili da za novac utvrdi kretanje, mesto boravišta i navike, kako bi odabrali najbolje mjesto za likvidaciju.

Milovac, nekadašnja desna ruka Šarića, nestao je 2009. godine posle akcije "Balkanski ratnik" i o njemu se punih 12 godina ništa nije znalo, sve dok nije stigla vijest da je ubijen u Ekvadoru i sahranjen u Beogradu.

Planirali ubistvo u bolnici: Milovac preminuo kod kuće, dva mjeseca posle sačekuše

Kako se navodi u dokumentu u koji je Kurir imao uvid, dok su umiješani u zločin pratili Milovca, poruke o njemu i planovima razmjenjivali su preko Skaja. Navodno, dopisivali su se čak i o tome koliko vremena provodi u teretani, koji automobil vozi, a potom angažovali dve osobe da ga ubiju. Tog 13. novembra 2020. Milovca su presrela dva muškarca na motoru i oko 13 sati zapucali na njega. Međutim, nisu ga ubili, i Milovac je teško povrijeđen prebačen u bolnicu. Nezadovoljni time što je Milovac preživio napad, Ćosić i N. N., kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, Vuliću su naredili da pronađe dvije osobe da Milovca dokrajče u bolnici.

"Naložili su i da se ubiju dva policajca koja ga čuvaju. Za ubistvo Milovca u bolnici ponudili su dodatnih 50.000 nepoznate valute, a za ubistvo policajaca u bolnici po dodatnih 20.000. Za to su angažovali dvojicu kolumbijskih državljana, ali do ubistva u bolnici nije došlo jer je jedan Kolubijac uhapšen. Milovac je potom pušten na kućno liječenje, ali je zbog komplikacija preminuo 11. januara prošle godine",  navodi se u dokumentu hrvatskog tužilaštva.

Tagovi