Region

UBILI SU ŠARIĆEVOG ČOVEKA OD POVERENJA, A DANAS SU UHAPŠENI U HRVATSKOJ: Pogledajte šokantan snimak privođenja (VIDEO)

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

USKOK je pokrenuo istragu protiv 14 hrvatskih državljana koje sumnjiči za šverc više stotina kilograma kokaina, preprodaju oružja i krijumčarenje stranaca.

Izvor: kurir/Nemanja Nikolić/Twitter/Printscreen/@mup_rh

Hrvatska policija je uhapsila i Petra Ćosića Šarca (51) koga sumnjiči za ubIstvo Milana Milovca (47) koji je blisko sarađivao sa uhapšenim narko-bosom Darkom Šarićem, prenosi Index.hr.

Tužilaštvo je, ne navodeći identitete osumnjičenih, izvestilo da je pokrenulo istragu o dve grupe krijumčara na temelju krivične prijave USKOKA i rezultata pribavljenih putem međunarodne saradnje s više država kao i sa Eurodžastom i Europolom. Uskok je saopštio da je  prvu grupu krijumčara činilo od 10 članova u starosti između 36 i 63 godine, dok je druga imala četiri člana u dobi između 29 i 41 godine.

Prema pisanju medija, ovom kriminalnom organizacijom od 10 ljudi upravljao je Petar Ćosić zvani Šarac koji je 2011. godine uhapšen u akciji "Dogma" zbog krijumčarenja 339 kilograma kokaina i osuđen na četiri godine. Ćosić je, prema sumnjama USKOKA, od novembra 2019. godine do 12. aprila 2022. godine, povezao ostale osumnjičene i više drugih osoba u Hrvatskoj, Belgiji, Španiji, Nemačkoj, Grčkoj, BiH, Kolumbiji i Ekvadoru zbog šverca kokaina.

Kako je saopštio USKOK, tužilaštvo je preciziralo da je Ćosić nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i istovar, odobravao njegovu prodaju i cenu prodaje, kao i način isplate, a organizovao je i izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih u Hrvatsku, dok su ostali članovi ove grupe finansirali utovar kokaina, nadzirali transport, isplaćivali saučesnike i preuzimali drogu u luci Ploče koju su potom delili. Na taj način je prokrijumčareno najmanje 609 kilograma kokaina čija vrednost iznosi više od 17 miliona evra.

"Čestitamo Upravi policije, kriminalističke i interventne policije na akciji hapšenja lica koja su, između ostalog, osumnjičena za ubistvo u Ekvadoru i šverc 1/2 tone kokaina u EU i Hrvatskoj. Ovo je rezultat strpljivog rada hrvatske policije. Rezultati se ne dešavaju slučajno ili preko noći", napisao je na Tviteru Ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Davor Božinović.

U toj organizaciji je bio i Milan Milovac zvani Cigla koji je u međuvremenu u Ekvadoru preminuo od posledica atentata koji je organizovao Ćosić, a koji je bio nezadovoljan zbog toga što mu Milan nije uspostavio kontakte s dobavljačima narkotika iz Ekvadora i Kolumbij.

Podsetimo, Milovac je u Srbiji osuđen kao pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića i blizak Šarićev saradnik pravosnažno na 11 godina zatvora.

Tagovi