Region

LJUBIŠIN KRVAVI POHOD REGION I DANAS PAMTI: U ranu zoru pobio 13 rođaka i komšija! Selo opustjelo, kuće zarasle u korov

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Na današnji dan 9. aprila 2013. godine, Ljubiša Bogdanović (60) iz mjesta Velika Ivanča kod Mladenovca u ranu zoru pobio je 13 rođaka i komšija.

Izvor: KURIR/Vladimir Šporčić/Privatna Arhiva

Stravičan zločin u Čačku koji se dogodio noćas u naselju Atenica, kada je I.G. (21) nožem zaklao oca, majku i dedu, potresao je cijelu Srbiju. On je članove svoje porodice izmasakrirao u kući, nakon čega se dao u bjekstvo. Tijela je pronašao njegov brat, oko 2 sata ujutru. 

Takođe, na današnji dan, prije devet godina, 9. aprila, desio se najveći masakr koji Srbija pamti. Ljubiša Bogdanović iz mjesta Velika Ivanča u ranu zoru pobio je 13 rođaka i komšija.

Svoj krvavi pohod Ljubiša je započeo u rođenoj kući, ubivši hicima iz pištolja sina Branka (42) i majku Dobrilu (83), dok je suprugu Javorku (76) ranio. Potom je krenuo po komšijskim kućama, a u domaćinstvu Despotovića, koji su mu bili prve komšije, hladnokrvno je likvidirao supšružnike Mikaila (67) i Milenu (61), ali i njihovog sina Gorana (24), snaju Jovanu (21) i unuka Davida (2).

Bogdanović je zatim usmrtio i Draganu Stekić (50), njenu svekrvu Danicu (78), kao i bračni par Mijailović, Velimira (68) i Olgu (69). Smrt nisu izbjegli ni Ljubinka Ješić (64) i njen sin Miloš (48). Nakon zločina Ljubiša se ubio. U kući Ljubiše Bogdanovića sama živi njegova supruga Javorka. Komšije su pričale da rijetko sa kim priča u komšiluku.

"Svi i danas vjeruju da je ona dijelom kriva zbog svega što se dogodilo. Nisu imali slogu u kući, iako je njihovo domaćinstvo bilo jedno od najbogatijih u zaseoku. Priča se da su ga te večeri majka, žena i sin izbacivali iz kuće, iako je on sav imetak stvorio", pričao je ranije jedan od mještana Velike Ivanče.

U ovom dijelu sela danas živi jedva desetak duša, a ljudski glas se gotovo i ne čuje. Pojedine kuće zarasle su u krov i počele već da se ruše.

Tagovi