Region

U HRVATSKOJ SKOČIO BROJ ZARAŽENIH HEPATITISOM! U ovom gradu rade se hitne analize VODE zbog virusa koji napada jetru!

Autor Jovana Raičević Izvor dnevnik.hr

U Hrvatskoj je zabeleženo grupisanje slučajeva zaraze hepatitisom A, prenose tamošnji mediiji.

Izvor: Stefan Stojanović/MONDO

Hrvatski mediji izveštavaju o neobično velikom broju slučajeva zaraze hepatitisom tipa A, koji se prenosi na više načina.

U zagrebačkoj Infektivnoj klinici hospitalizovano je više osoba zaraženih ovim virusom, iz više gradova, a samo u Samoboru prijavljeno je 11 slučajeva, prenose hrvatski mediji. U pitanju je akutni hepatitis A, i slučajevi su najverovatnije povezani u smislu da je do prenosa došlo bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, a ne putem hrane ili vode.

"Dnevnik.hr" prenosi izjavu specijaliste epideimologije doktora Borisa Ljubića, koji je demantovao da je na području Samobora došlo do širenja infekcije putem hrane ili pića.

Analize vode u Samoboru nisu pokazale zagađenje, ali su uzeti dodatni uzorci i rezultati će biti poznati u ponedeljak, javlja "Slobodna Dalmacija".

Hepatitis A se prenosi na dva načina. Prvi je direktan kontakt sa zaraženom osobom, a drugi je konzumiranje hrane ili vode zagađene fekalijama. Simptomi mogu biti i vrlo blagi, ali se mogu javiti i proliv, mučnina, bolovi u stomaku, potamneli urin, svetla stolica, žutica i visoka temperatura.

Tagovi