Region

DOMET OD 4.000 KILOMETARA I KRATER OD TRI METRA! Šta se zna o vojnoj letjelici koja je eksplodirala u Zagrebu? (FOTO)

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Snažna eksplozija potresla je Zagreb u četvrtak uveče malo nakon 23 sata.

Izvor: Profimedia

Nakon ove eksplozije koja se desila u blizini studentskog doma u Jarunskoj ulici u prijestonici Hrvatske, uznemireni ljudi izašli su na mjesto eksplozije gdje se vidio krater prečnika tri metra, i kako su očevici rekli "djelovi nečega što je ličilo na avion i jedan padobran crveno-bijele boje".

Kako prenosi Kurir, uviđaj je trajao do zore, dok hrvatski mediji prenose da se na određenim djelovima letjelice jasno vidjela crvena petokraka i natpisi na ćirilici. Pojedini specijalizovani mediji utvrdili su da je u pitanju najvjerovatnije strategijska bespilotna letjelica Tu-141 Vr Striž.

"Čvrsto vjerujem da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Vjerovatno se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku i na kraju se srušio u Zagrebu. Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141", ukazao je Tajler Rogavej, stručnjak za vojnu avijaciju.

To je potom, kako je poznato, navelo mnoge da spekulišu da li je ruska vojska, uprkos povlačenju izviđača sa tla Ukrajine, sada nove stavila u upotrebu kako bi nadgledala zapadni dio Ukrajine u blizini granica sa Mađarskom i Poljskom. Dalje se navodi da je u jednom trenutku letjelica nastavila put preko Mađarske do Zagreba, i nije poznato da li je u pitanju bila greška. Navodi se, da takođe ne treba isključiti i vjerovatnoću da je ova bespilotna letjelica ukrajinska.

Prema nepotvrđenim informacijama, par kilometara od mjesta pada letjelice nađen i padobran sa snimkom. NATO je posebno alarmiran pošto je letjelica neopaženo prošla kroz čitav sistem osmatranja i upozoravanja NATO i pala u širi centar Zagreba.

Bespilotna letjelica još iz doba SSSR

U pitanju je izviđačka besiplotna letjelica. Proizvodi je Koncern Tupovljev koji je poznat po proizvodnji strategijskih bombardera, a napravio je i strategijsku bespilotnu letjelicu "jastreb" dometa 3.800 km.

Verzija Tu-141 koristi se za operativno izviđanje i lansira se sa posebne prikolice TOU-141. Osim letjelice i lansera postoji i transportno vozilo TZM-141, sistem za kontrolu TPU-141 i stanica za obradu i dešifrovanje informacija POD-3.

Bivša Sovjetska armija imala je u svom naoružanju čak 152 ovakve letjelice. Nakon raspada SSSR-a one su ostale u naoružanju ruske, ali i ukrajinske vojske, s tom razlikom, što su ovu stratešku bespilotnu letjelicu Rusi izbacili iz operativne upotrebe prije skoro nešto više od 10 godina.

         Taktičko tehnički podaci

  • Proizvođač: Voronježki avijacijski zavod
  • Namjena: Izviđačka bespilotna letjelica
  • Pogon: Turbomalzni motor KR-17A potiska 19,6 kN
  • Dimenzije:
  • dužina 14,33m; razmah krila 3,87 m; visina 2,43 m
  • Performanse:
  • dolet 1.000-3.800 km; visina leta 50- 6000 m, optimalna visina leta 2.000 m, brzina leta 950-110 kilometara na čas
  • U naoružanju Sovjetske armije od 1976, a serijska proizvodnja tekla je od 1978-1983 godine. Preostale letjelice međusobno su razdijelile Rusija i Ukrajina

Pogledajte kako izgleda VR-2 Striž Tu 141 i kolila je šteta napravljena u Zagrebu: