Region

SRBIJA NAPRAVILA PRAVI POTEZ! POVEĆALA BROJ LETOVA ZA MOSKVU I SVI SU PUNI!

Autor Gordana Bojanić

Air Serbia je ostala gotovo jedina evropska aviokompanija koja leti direktno prema Moskvi.

Izvor: MONDO/P. V.

Nakon što su gotovo sve evropske zemlje uvele zabranu letova ruskih aviokompanija, letovi Aeroflota i drugih ruskih avioprevoznika prema Evropi su otkazani, a Rusija je recipročno uvela zabranu letova evropskih avioprevoznika prema toj zemlji, piše Croatian Aviation.

Kako Srbija nije uvela zabranu letova ruskih aviokompanija, ali one u Srbiju ne mogu sletjeti zbog zabrane preleta susjednih država, među kojima je i Crna Gora, srpska nacionalna aviokompanija je među rijetkim aviokompanijama u Evropi koja ima pravo slijetanja u Rusiju.

Air Serbia je to pravo i iskoristila i već danas na povećanu potražnju odgovorila slanjem širokotrupnog aviona tipa A330-200 koji inače koristi na redovnoj liniji između Beograda i Njujorka. Na liniji između Beograda i Moskve inače lete avioni tipa A319 i A320, kapaciteta 144 odnosno 174 mjesta.

Do izbijanja rata između Ukrajine i Rusije, Air Serbia je na liniji Beograd – Moskva – Beograd letjela 8 puta sedmično, ali već ove sedmice najavljeno je čak 12 povratnih letova.

Sledeće sedmice, Air Serbia nudi čak 15 letova na istoj liniji, a s obzirom na to da su svi letovi već sada odlično popunjeni, postoji opcija da će naknadno dodati još letova. 

Srbija je jedna od rijetkih zemalja Evrope koja nije uvela sankcije Rusiji o čemu je detaljno govorio predsjednik te zemje Aleksandar Vučić.

Ta odluka kako se čini, mogla bi im se isplatiti, jer su zemlje regiona, ukuljučujići i Crnu Goru, zatvorile nebo za ruske avione.