Region

JEDINI NA BALKANU: SRBIJA POČINJE DA SE VRŠI OBDUKCIJE PREMINULIH OD KOVIDA

Autor Gordana Bojanić Izvor Blic

Obdukcije preminulih od korona virusa u Srbiji počeće da se rade uskoro pošto je Institut za Sudsku medicinu u Beogradu dobio specijalizovanu obdukcionu salu i odgovarajuću opremu.

Izvor: iStock

Bitno je istaći da je za obdukciju pacijenta preminulog od kovida potrebno ispuniti određene uslove zaštite svih koji rade obdukciju, ali i posjedovanje specijalizovanih testera koje usisavaju prašinu koja se stvara prilikom sječenja kostiju, pa sve do filtera koji ne dozvoljavaju dalje širenje infekcije iz obdukcione sale. 

Secijalista sudske medicine, doktorka Tatjana Atanasijević, objasnila je za "Blic" da nakon izgradnje i opremanja bezbjedne obdukcione sale u Srbiji postoje svi uslovi da se rade obdukcije preminulih od kovida, i da je to jedina obdukciona sala takvog tipa u regionu. 

"Obdukcija tijela preminulih od različitih zaraznih i nezaraznih bolesti, a posebno od novih bolesti čiji patološki supstrat nije dovoljno proučen, od ogromnog je medicinskog, javnozdravstvenog, naučnog i pravnog značaja. Kada se sumnja na neki infektivni agens, u ovom slučaju kovid 19, pravilo je da se obdukcije rade u specijalizovanim obdukcionim salama. U takvim obdukcionim salama postoji negativan pritisak, što praktično onemogućava neprečišćenom vazduhu da izađe iz prostorije, a samim tim sprečava se širenje infektivnog agensa. Izbacivanje vazduha iz prostorije vrši se kroz specijalni sistem ventilacije gdje se prolaskom kroz 'hepa filter' sprečava da infektivni agens dospije u spoljašnju sredinu. Uz odgovarajući protok, odnosno izmjenu vazduha u prostoriji stvaraju se bezbjedni uslovi kako za one koji rade, tako i za okolinu. Na taj način maksimalno se sprečava mogućnost širenja infekcije", objašnjava profesorka Atanasijević.

Potrebno je imati nalog za obdukciju osobe čije je tijelo donijeto na Institut za Sudsku medicinu, a kod koje je utvrđen kovid ili postoji sumnja na prisustvo korona virusa. Tijelo se do započinjanja obdukcije čuva u specijalizovanoj hladnjači sa četiri mjesta, namijenjenoj samo za ovakve slučajeve.

"Pored hladnjače, dobili smo i hidraulična kolica za transport tijela do sigurne obdukcione sale u kojoj se nalazi kompletna oprema. Takođe imamo i specijalizovane sisteme kao i kamere, čime je omogućeno snimanje obdukcije, a ako je potrebno može se vršiti i direktan prenos vršenja obdukcije. Za obdukcije zaraženih osoba, u konkretnom slučaju kovid 19 preminulih pacijenata potrebna je i specijalna testera sa usisivačem za otvaranje tjelesnih duplji, koju sada imamo", govori Atanasijević i dodaje da najveća opasnost od infekcije onih koji rade obdukciju dolazi od prašine koja se stvara prilikom sječenja kostiju.