Region

ŠKALJARCI I PINK PANTER PRALI PARE I IZ ZATVORA?! Zbog šverca kokaina uskoro sijedaju na optuženičku klupu

Autor Andrijana Delibašić Izvor Kurir

Predragu Peđi Vujoševiću zvanom Marko, navodnom vođi "pink pantera", optuženim sa još dvojicom "škaljaraca" da je švercovao kokain u Kanarskom arhipelagu, trebalo bi da počne suđene 10. marta u Las Palmasu.

Izvor: Kurir/ Policija Nacional

Sopštenje tužilaštva otkrilo je da su pripadnici klana "radili" i četiri mjeseca po hapšenju.

Da podsjetimo, Vujošević i "škaljarci" uhapšeni su u avgustu ove godine u akciji "Kobi Fantom", kada je zaplijenjeno 406 kilograma kokaina. Kako prenose lokalni mediji sa Kanarskih ostrva, Pokrajinsko tužilaštvo zatražilo je 11 godina zatvora i novčanu kaznu od po 57.6 miliona eura za optužene, zbog šverca kokaina vrijednost 14.4 miliona eura, prenosi Kurir.

"Oni su optuženi sa još trojicom muškaraca koji se nalaze u bjekstvu da su dio "škaljarskog" klana iz Crne Gore, specijalizovanog za distribuciju kokaina. Da bi to radili, naselili su se u Kanarskom arhipelagu u oktobru 2020. godine, a odmah se vidjelo da imaju velike novčane resurse koji su im omogućili da iznajme nekoliko vozila kako bi izbjegli nadzor i praćenje, ali i nekoliko imanja na Gran Kanariji i Tenerifima za skladištenje droge, opreme i novca " kazao je tužilac za borbu protiv droga Antonio Amor.

Šta je zaplijenjeno

Droga, jahta, kriptovani telefoni

Kako navode mediji, u akciji je zaplijenjeno ukupno 406 kilograma kokaina čistoće između 81 i 84 posto, novac, vozila, jahta, 12 kriptovanih telefona, elektronski sigurnosni uređaji, mašine za brojanje novca, vakum mašine za pakovanje, razni alati i dokumentacija.

Kako mediji navode, istražitelji su u novembru 2021. godine, četiri mjeseca po hapšenju, uspjeli da otkriju kako su pripadnici grupe različitih dana isporučili 250.000, odnosno 155.000 eura u gotovini trećim licima, sa ciljem da se te pare sklone iz arhipelaga i uvedu u legalne tokove.

"Prva suma predata je 16. novembra u glavnom gradu Gran Kanarije osobi koja nije znala da je to novac iz kriminalnih radnji. Sedam dana kasnije, u TC El Mirador, zaplijenjen je ostatak novca, koji je takođe predat trećem licu" saopštilo je tužilaštvo.

Transport kokaina krenuo je sa juga Tenerifa.

"Nakon što su identifikovana dva vozila u kojima su imali 70 kilograma kokaina, uhapšena su dvojica muškaraca koji su vozili. Istraga je agente dovela do luksuzne zgrade u kojoj je uhapšen treći pripadnik grupe koji je čuvao drogu" navode mediji. Podsjetimo, muškarac uhapšen u vili je upravo "pink panter" Vujošević.

Istraga u Španiji otkrila je postojanje još nekoliko štek kuća na ostrvima.

"Trojica optuženih su, kako je saopštilo Pokrajinsko tužilaštvo Las Palmasa , u okviru organizovane grupe imali funkcije „skladištenja, čuvanja, transporta i distribucije kokaina, iznajmljivanja raznih vozila, čuvanja intervenisanog novca i izdavanja domova preko trećih lica " prenose mediji.