Region

"AKO SE TO DESI, SRAVNIĆU AVIONIMA ZAGREB SA ZEMLJOM!" Evo zbog čega je Milošević zaprijetio Tuđmanu žestokom ODMAZDOM!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Slobodan Milošević je zaprijetio hrvatskom predsjedniku da će ratna avijacija sravniti glavni grad te zemlje ako se Tuđman usudi da uradi jednu stvar.

Izvor: Profimedia

O odnosu Slobodana Miloševića i Franja Tuđmana se i dan danas mnogo govori. Primjera radi, Miroslav Lazanski je u jednom intervjuu detaljno analizirao pojedine razlike između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. On je govoreći o njima dvojici istakao da je Tuđman imao jaču stratešku viziju od Miloševića.

"Milošević i Tuđman su sve vrijeme rata bili na vezi. Dogovarali su se. Republika Srpska Krajina bi se možda sačuvala da su prihvatili plan Z4. Ali ruku na srce, ne možete vi sačuvati Republiku Srpsku Krajinu kad je cvijet inteligencije otišao u Beograd ili u inostranstvo. Ostao samo go seljak i radnik. Koga ste imali na čelu Krajine? Miliconer, svaka čast policajcima, magacioner i zubar. Pa kako ćete imati državu sa tim trilingom na vlasti. Hrvati su imali doktore nauka", rekao je Lazanski.

On je istakao da Tuđman nije bio nesposoban.

"Tuđman je imao jaču stratešku viziju od Slobodana Miloševića. Milošević je bio bankar. Njegov politički habitus odlučivanja je bio po principu – aj sad ćemo mi sa ovim političarima Ljig, Svrljig, Aleksinac. Tuđman je bio školovani oficir JNA, i to general. Jeste Tuđman bio nacionalista ali je oko sebe okupio trust mozgova Hrvata. Što iz dijaspore što iz Hrvatske koji su ga savjetovali", rekao je Lazanski u intervjuu za Balkan info.

S druge strane Anto Nobilo, poznati hrvatski advokat izjavio je tokom devedesetih da su "u strateškom smislu, Tuđman i Milošević bili saveznici, premda su u Hrvatskoj i BiH ponegdje bili u taktičkom sukobu". On je krajem prošle godine u intervjuu za Kurir rekao da je misli da je ta njegova opaska bila tačna.

"Najviše crpim saznanja iz sedmoipogodišnjeg suđenja komandantu operativne zone HVO - Srednja Bosna, generalu Tihomiru Blaškiću, u Hagu. Bio sam mu branilac. I Tuđman i Milošević su imali ideju podjele Bosne. Taktizirali su pod pritiskom međunarodne zajednice, ali, da su mogli, sigurno bi podijelili Bosnu. Obojica su smatrali da bi - ako se Srbija i Hrvatska dogovore i podijele Bosnu i Hercegovinu - to mogao biti osnov za dugotrajni mir", otkriva Nobilo.

Da je bilo situacija u kojima je Milošević umio žestoko da zaprijeti Tuđmanu svjedoči i nekadašnji načelnik Odsjeka za krvne delikte Srbije.

"Ofanziva hrvatske i muslimanske vojske ka Banjaluci tokom devedesetih je bila potpomognuta i evropskim snagama bezbjednosti. Aktivno su učestvovali tako što su davali artiljersijsku podršku. Bio je to pokušaj ulaska u Banjaluku. A sve to je spriječio Slobodan Milošević koji je zaprijetio Franji Tuđmanu da ako bude ušao u Banjaluku se to dogodi da će avijacija sravniti Zagreb sa zemljom", rekao je on za Balkan info.

Trebalo bi podsjetiti da je tokom rata devedesetih Tuđman umalo poginuo i to baš u Zagrebu. O tome je takoše govorio Lazanski prisjetivši se 7. oktobra 1991. godine kada su avioni JNA gađali Banske dvore, sjedište Vlade republike Hrvatske u Zagrebu.

"Banski dvori nisu bili namješteni. To se stvarno desilo. Banski dvori su zaista bombardovani. Znam kako je sve išlo. Godinama sam i ja vjerovao da su to Hrvati namjestili kao foru, ali nisu. Falilo je 38 sekundi da na licu mjesta budu ubijeni Franjo Tuđman i Ante Marković. Raketa je zakasnila 38 sekundi",  okrio je Lazanski još davne 2013.