Region

HOROR! DJEČAKU IZ NIŠA (3) BILA OPEČENA POLOVINA TIJELA! Mališana drogirali? Nalaz toksikologije ključan za istragu

Autor Jovana Raičević Izvor Blic.rs

Površina pod opekotinama dovoljna bila da dovede do smrtnog ishoda.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Dječak G. S. (3) koji je preminuo 29. januara, po navodima njegove majke, zadobio je opekotine vrelom vodom u kupatilu od kojih je preminuo, a kako saznaje "Blic" imao je opekotine na polovini tijela. Majka se sumnjiči za zanemarivanje i zapuštanje kao i nepružanje pomoći maloljetnom licu.

Nesumnjivo je da je dječak trpio velike bolove, a da je ta površina pod opekotinama dovoljna bila da dovede do smrtnog ishoda. Tokom noći je dijete prestalo da diše i pozvana je Hitna pomoć, ali je već bilo kasno. Više će biti poznato kada pristignu kompletni nalazi obdukcije koja je urađena u Zavodu za sudsku medicinu u Nišu.

 "Krucijalno će u daljem postupku biti da se utvrdi način na koji je dijete zadobilo opekotine na tolikoj površini kože i šta se nakon toga događalo. Verzija koju su neposredno nakon događaja ispričale majka T. S. (32) i baba D. T. (53) - da je dječak sam otišao u kupatilo skinuo odjeću i pustio vrelu vodu, u momentu dok je majka hranila šestomjesečnu bebu, a baba oblačila njenu petogodišnju sestru - sve je sumnjivija, budući da je majka na saslušanju u tužilaštvu odlučila da se brani ćutanjem", kaže izvor blizak istrazi.

Za sada nije poznato o kakvim se povredama radi, da li su nastale u dječjoj igri ili na drugi način, da li su mu nanijete kobnog dana, ili ranije.

 "Ono što se ne uklapa u priču je i to da se dječak uveče uspavao, što bi bilo dosta teško izvodljivo s obzirom na toliku površinu opekotina. Činjenica da su na licu dječaka uočene i određene povrede, nameće još veću sumnju i potrebu da se cio slučaj pomno istraži. Teško je povjerovati da je dječak star dvije i po godine, sa opekotinama na polovini tijela, nije imao bolove i da je mogao da se uveče uspava. Zato će nalaz toksikologije iz krvi mališana biti veoma značajan, kako bi se utvrdilo da li je možda bio pod ljekovima za smirenje ili sredstvima protiv bolova", kaže izvor.

Obdukcija je urađena, a krv i tkiva uzeta su za analize koje će biti urađene narednih dana, budući da za to treba malo više vremena.

"Podatak da je dijete imalo opekotine na polovini tijela nameće i pitanje kako je uspio da popari vrelom vodom toliku površinu tijela. Da li je voda sa odvrnute slavine mogla da mu nanese takve opekotine na toj površini tijela, da li je upao u kadu napunjenu vrelom vodom ili je pak povrijeđen na neki treći način, biće utvrđeno istragom", rekao je izvor.

Podsjetimo, majka je, kako su prenijeli mediji, hranila troje djece dok je četvrto otišlo u kupatilo i pustilo vrelu vodu, tom prilikom zadobivši teške opekotine. Dijete međutim nije odvedeno kod ljekara, već mu je majka samo mazala mast protiv opekotina iako je primijetila da mu sa opečenih mjesta opada koža. Tokom noći je dijete prestalo da diše i pozvana je Hitna pomoć, ali je već bilo kasno. Drugi detalji ove tragedije još uvijek nisu poznati.

Ona se tereti za zapuštanje i zlostavljanja maloljetnog lica, nepružanja pomoći i kršenja porodičnih obaveza za šta je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina. Međutim, može se lako dogoditi da bude oslobođena krivice, jer se takva mogućnost predviđa u posebnim slučajevima. Kako se navodi u članu 58. ovog zakonskog akta, "sud može osloboditi od kazne učinioca krivičnog djela učinjenog iz nehata kad posledice djela tako teško pogađaju učinioca da izricanje kazne u takvom slučaju očigledno ne bi odgovaralo svrsi kažnjavanja".

Tagovi