Region

VASPITAČ NAPASTVOVAO DJEVOJČICU (5) U NIŠU: Tužilaštvo traži TRI GODINE zatvora i to nije sve!

Autor Jovana Raičević Izvor Novosti

Vladimir P. je osumnjičen da je djevojčicu ljubio, dodirivao i njenom rukom dodirivao sebe po genitalijama.

Izvor: privatna arhiva

Protiv Vladimira P. (64), vaspitača Dječijeg kulturnog centra u Nišu,  Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužni predlog i zatražilo najmanje tri godine zatvora zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljene polne radnje nad petogodišnjom djevojčicom. Tužilaštvo je, osim zatvorske kazne, zatražilo i da mu se zabrani obavljanje poziva vaspitača u određenom periodu.

Njegov branilac najavio je žalbu na rešenje Osnovnog suda u Nišu kojim je optuženom vaspitaču 6. januara ponovo produžen pritvor. Vladimir Rakonjac, portparol Osnovnog suda u Nišu, to je i potvrdio i dodao da će žalba biti proslijeđena Višem sudu u Nišu na odlučivanje.

Nakon podizanja optužnog predloga, Osnovni sud u Nišu je 30. decembra produžio pritvor Vladimiru P. za još 30 dana kako ne bi ponovio krivično djelo, ali je Viši sud u Nišu, odlučujući po žalbi branioca, 6. januara ukinuo to rešenje i vratio predmet Osnovnom sudu u Nišu na ponovno odlučivanje.

Vladimir P., Nišlija koji je pred penzijom, tereti se da je krivično djelo nedozvoljene polne radnje u produženom trajanju počinio zloupotrebom položaja vaspitača nad djetetom koje su roditelji dovodili u ovu renomiranu gradsku ustanovu na jednu od sekcija.

Kako se nezvanično saznaje, on je osumnjičen da je djevojčicu ljubio, dodirivao i njenom rukom dodirivao sebe po genitalijama. Slučaj je otkriven nakon što se djevojčica povjerila roditeljima šta se dogodilo, a potom je sve ponovila i pred timom stručnih psihologa i pedagoga, nakon čega je vaspitač priveden i zadržan.

Kada je djevojčica ispričala šta joj je vaspitač radio, na zahtjev policije angažovan je Centar za socijalni rad kao organ starateljstva. Stručnjaci centra su obavili razgovor sa djevojčicom, koristeći metode i tehnike prilagođene za komuniciranje sa djecom tog uzrasta, a sve zarad davanja mišljenja o autentičnosti svjedočenja djeteta.

Nakon hapšenja Vladimira P. nije bilo prijava drugih roditelja iako je vaspitač roditeljima ove ustanove i ranije bio sumnjiv jer su djeca prepričavala da su se sa "čika Vladom igrala neprimjerenih igara". Najčešće je djeci sve predstavljao kao igru, pa ona nisu ni bila svjesna da rade nešto pogrešno. Kada je odjeknula vijest o njegovom hapšenju, mnogi roditelji su posumnjali da su i njihova djeca možda doživjela neprijatnosti, ali ipak prijava nije bilo.

Tagovi