Region

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV VELJINOG INSPEKTORA: Stolić odavao informacije iz istrage Belivukovom "vojniku"

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Inspektor Božidar Stolić je obavještavao Veljinu kriminalnu grupu o mjerama i radnjama koje policija preduzima u cilju rasvjetljenja krivičnih dijela.

Izvor: MUP Srbije/Tanjug video/printscreen

Protiv okrivljenih Božidara Stolića i Filipa Golubovića, koji je bio pripadnik grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, tužilac za organizovani kriminal digao je optužnicu zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela. Pored toga protiv okrivljenog Božidara Stolića podignuta je optužnica i za još jedno krivično djelo - zloupotreba položaja.

Kako se navodi, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Stolić u svojstvu kriminalističkog inspektora za suzbijanje organizovanog opšteg kriminala u periodu od januara 2020. do 10. juna 2021. godine obavještavao organizovanu kriminalnu grupu Belivuka i Miljkovića o mjerama i radnjama koje policija preduzima u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela ove grupe i da je te informacije dostavljao okrivljenom Goluboviću.

Filip Golubović se sumnjiči da je dalje prenosio pripadnicima ove informacije organizovanoj kriminalnog grupi.

Da podsjetimo, Inspektor u SBPOK zadužen za krvne i seksualne delikte Božidar Stolić je uhapšen 10. juna jer je odavao službene tajne.

Uhapšeni Stolić se tereti da je informacije ključne za istragu odavao čovjeku zloglasnog kavačkog klana Radoju Zviceru i njegovom beogradskom ortaku, uhapšenom kriminalcu Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja.

Pre nego što su uhapšeni Belivuk i članovi njegovog klana, Stolić je prenosio sve informacije do kojih je mogao da dođe u svom odeljenju, kao i priče između kolega i razmjene podataka o kriminalnoj grupi. Kako se navodi, Stolić je prenosio operativne podatke, “tasterisao” praktično sve do čega bi došao u MUP, ali je i kao uključeni u istragu praktično sabotirao rad svojih kolega.

Izvor blizak istrazi tvrdi da se sumnja kako je Stolić javljao do čega bi se došlo u toku istrage, a to su Belivuk, Miljković i Zvicer upotrebljavali kako bi prikrivali dalje dokaze i tragove.