Region

BIL GEJTS JE U PRAVU! DR KON IZNEO NAJNOVIJU PROGNOZU: Evo kada će KRAJ pandemije!

Autor Milena Mijušković Izvor Pink.rs

Vodeći srpski epidemiolog smatra da će omikron soj u Srbiji biti otkriven krajem mjeseca, ali i da će se proširiti i zavladati svijetom. Evo i kada očekuje kraj pandemije!

Izvor: Pink/screenshot

Kon kaže da se trenutno ne vidi se šta bi poremetilo pad brojki u naredne dvije nedelje, dodajući da je pred nama zasigurno i dalje nastavak pada broja oboljelih u regionu, što je optimistično, kada bi se uporedili sa pojedinim zemljama svijeta.

"Pitanje je samo oko omikrona, jer je potrebno vrijeme da se on otkrije. On je registrovan u 60 zemalja svijeta, što pokazuje jedan zavidan potencijal, što znači da će vremenom zavladati čitavim svijetom", priča Kon.

Kako je dodao, pojedine zemlje preventivno uvode nove mjere, kako bi se spriječio nagli porast obolijevanja.

Četvrta doza

Govoreći o četvrtoj dozi vakcine, Kon navodi da se postavlja pitanje da li je ta vakcina za starije i one ugrožene ili za sve građane, ali to će, kako je istakao, pokazati studije.

"Treća doza je značajna, pogotovo kada je u pitanju omikron soj. On pojačava rast antitijela, štiti ćelijski imunitet...", objasnio je.

Govoreći o efikasnosti vakcina, epidemiolog dodaje da kod kineske vakcine, treća doza dovodi do naglog skoka antitijela, ali da je svaka vakcina značajna i podjednako važna.

On je dodao da je glavni vid izlaza iz ove situacije vakcinacija.

"To je nešto što treba zapamtiti. Jer ćemo mi uraditi sve, samo da se ne vakcinišemo, što je strašno".

Kon je naveo da je, izjava Bila Gejtsa, koji je najavio kraj pandemije za narednu godinu, dosta optimistična, dodajući da se slaže sa njim, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi da će se pandemija okončati upravo tada.

Kon je prokomentarisao i problem nevakcinacije, za šta je naveo strah građana od igle, dodajući da su pacijenti spremni da popiju i nekoliko ljekova, samo da ne prime vakcinu.