Region

CIJENE NA SRPSKIM PLANINAMA "IZUVAJU IZ CIPELA": Smještaj drastično poskupio, evo koliko košta odmor

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ako planirate da rezervišete smštaj na nekoj od planina u Srbiji cijene bi mogle neprijatno da vas iznenade.

Izvor: MONDO/Danilo Jauković/Predrag Vujić/ATA Images/M.M.

Čim padne snijeg, potražnja na planinama naglo poraste, tako je poslednjih dana na Zlatiboru uveliko popunjeno 60 odsto smještajnih kapaciteta, a na Kopaoniku se ove zime očekuje rekordna sezona. Poslednjih godina su sve popularniji i Divčibari i Jahorina, a mnogi ugostitelji su već podigli cijenu.

Tako je za sedam dana tokom zimskog raspusta za apartman od 45 kvadrata na Zlatiboru, na oko 500 metara od centra, potrebno je izdvojiti čak 880 eura. Na Kopaoniku su cijene za isti smještaj u istom periodu nešto veće, oko 1000 eura, dok na Divčibarima aprtmanski smeštaj košta oko 50 evra dnevno po osobi, dok je na Jahorini potrebno izdvojiti oko 380 eura za sedmodnevni smještaj.

 DIVČIBARE ZA SVAČIJI DŽEP

Cijene zavise od kategorije i od usluge koja se nudi. Tako možete da nađete smještaj za 28 eura ili polupansionsku uslugu u rasponu od 50 do 200 eura, dok za luksuzni apartman sa svim obrocima i uslugama treba da izdvojite čak 505 eura po osobi.

Iznajmljivanje apartmana za dvije osobe iznosi uglavnom oko 380 eura dok hotelske sobe sa velikim bračnim krevetom uz doručak i večeru koštaju nešto više od 1000 eura, a kuće sa tri spavaće sobe i pet kreveta čak 1500 eura.

Zanimljivo, da je i pored tako visokih cijena, veliki broj apartmana na Divčibarima kompletno bukiran za čitav januar 2022. godine.

ZLATIBOR VEĆ OD 110 EURA

Na Zlatiboru su takođe cijene šarolite, se može naći smještaj sa tri noćenja koji košta 110 eura. Što je kategorija objekta veća, veće su i cijene i kreću se od 200 do 780 eura po osobi za tri noćenja.

Jedna visokokategorisana vila po sobi ili apartmanu traži od 600 do 800 eura za tri noćenja.Kada su u pitanju novogodišnji praznici, oni se kreću od 40 eura dnevno, dok će za rentiranje kuća po obodu Zlatibora i u Čajetini gostima trebati od 200 do 400 eura po danu.

KOPAONIK PRIMAMLJIV ZBOG SKIJANJA

Skijaška sezona na Kopaoniku počinje za 3 dana, zbog toga su mnogi  uveliko rezervisali svoj smještaj. Kao i u drugim slučajevima, cijene smještaja zavise od opremljenosti i lblizinieski centru.

Sedam dana u apartmanskom smještaju, udaljenom oko 4 kilometra od ski centra, površine 40 kvadrata, će vas koštati oko 900 eura, dok apartman iste veličine i opremljenosti na samo 500 metara od staze košta 1500 eura za nedjelju dana.

JAHORINA I DO 8.800 EURA

U Olimpijskom centru Jahorina, skijaška sezona je uveliko počela. I ovde cijenu diktira blizina ski stazama, a u slučaju Jahorine hotelski smještaj je papreno skup, te na internetu za hotel od 5 zvjezdica na 350 metara od centra iskače cijena od 8.800 eura, ali gotovo ni jedan hotel nema više raspoloživih soba u terminima posle Nove godine.

Oni malo udaljeniji apartmani su jeftiniji, te se može naći smještaj i za oko 440 evra za nedjelju dana.

DODATNI TROŠAK - SKI PAS

Često nezaobilazan trošak na zimovanju, ako planirate da skijate, je i ski pas.

On na Zlatiboru traje sedam dana,i  za odrasle košta 90 eura u piku sezone kada i pada školski rasput, dok je dječiji ski pas 58 eura. Na Divčibarima je jeftiniji, za odrasle košta 60 eura (ali u ovu kategoriju spadaju i djeca starija od 10 godina), dok za malu djecu sedmodnevni ski pas košta oko 50 eura.

Kopaonik je duplo skuplji, pa za njega treba u istom periodu da se izdvoji oko 150 eura, dok za djecu košta oko 100 eura. Ski pas na Jahorini, sedmodnevni ski pas odrasle košta 136 eura, dok je za djecu nešto više od 100 eura.