Region

VRATIO SAM SE RANIJE IZ MADRIDA, IMAO SAM NEKI OSEĆAJ: Ivica Dačić o Mrkonjiću - On je Slobi rekao za košarkaše...

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva, predsednik SPS Srbije Ivica Dačić otkrio je detalje svog dugogodišnjeg prijateljstva sa Milutinom Mrkonjićem, koji je preminuo sinoć.

Izvor: Ata Images/Antonio Ahel/Pink/screenshot

Podsećamo, počasni predsedik SPS Srbije Milutin Mrkonjić preminuo je sinoć nakon duge bolesti, a uzrok smrti bio je usporen rad srčanog mišića.

Ovim povodom, Ivica Dačić je gostovao u Jutanjem programu, gde je, između ostalog, rekao da je imao neki osećaj da bi trebalo da se vrati u Srbiju iz Madria, gde je bio na generalnoj debati o stanju demokratije u svetu u okviru 143. Interparlamentrne unije.

"Ja sam juče došao u Srbiju, inače je trebalo da budem u Madridu u okviru Interparlamentrne unije. Intuitivno sam se vratio ranije, imao sam neki osećaj", rekao je Dačić, i dodao:

"Postoje trenuci u životu kada čovek jednostavno počne da razmišlja na tu temu večnog pitanja, ali to nije u našem mentalitetu. Uvek ostane žalost za tim što o svim tim stvarima pričate a taj neko ne može da vas čuje."

Osvrćući se na pozdrave koje su kolege iz političkog sveta slale Mrkonjiću, Dačić je rekao:

"U porukama i saopštenjima Svi se slažu da je bio veliki gospodin, bio je ključan za jedan veoma težak period u našoj zemlji, posle bombardovanja. To sam napisao na svom instagramu, inače retko koristim društvene mreže, ali morao sam da kažem da je otišao najveći među nama. Bio je naš počasni predsednik, poznat po autoritetu, na neki način politička podrška i otac svima nama."

Vezano za Mrkonjićev ispraćaj na večni počinak, o kom je preminuli imao posebnu želju, Dačić je rekao:

"Predložiću da bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Komemoracija i sahrana biće najverovatnije u sredu."

Na pitanje kada ga je upoznao, Dačić je kratko odgovorio:

"Ne sećam se kada sam ga upoznao, otkad znam za sebe, znam za njega. Najdublje saučešće svim njegovim najbližima."

Dačić je takođe naveo da je Mrkonjić od početka do kraja karijere i života ostao veran socijalističkim principima, ali i da je mnogo voleo sport, i podsetio da je Mrkonjić rekao Slobodanu Miloševiću da im podeli svima diplomatske pasoše posle zlatne medalje koju su doneli devdesetih godina.

Ono što mnogi nisu znali jeste da je Mrkonjić imao i sportsku karijeru, bavio se košarkom. Bio je i kapiten ekipe u kojoj je bio legendarni Dušan Ivković koji je takođe nedavno preminuo.