Region

2.550 EURA ZA PRVO DIJETE! PREDSJEDNIK SRBIJE najavio nove mjere - stiže i 20.000€ za prvi stan za mlade parove!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas građanima te zemlje govoreći o aktuelnim temama. Između ostalog, Vučić je najavio i značajno povećanje pomoći majkama, ali i mladim bračnim parovima.

Izvor: printscreen/rts

Što se tiče novih demografskih mjera, Vučić je istakao činjenicu da nestaju kao nacija, da ih je sve manje, te da podaci govore da za reprodukciju treba 2.15 djece po paru, i da je to veoma složen problem.

"Bez obzira na to što je budžet usvojen, želim da kažem da ćemo od 1. januara umjesto 850 eura za prvo rođeno dijete, davati 2.550 eura, a što se tiče drugog i trećeg djeteta, radimo na tim mjerama, i za drugo dijete će cifre biti uvećane", rekao je Vučić.

 Kako je dodao, čak i kada roditelji osjete da su ispunili roditeljske potrebe, mnogi zbog nedostatka stambenog prostora, karijere i ostalog, odustanu od drugog djeteta, ali napominje da će mjere biti drastično uvećane, posebno u finansijskom smislu.

"Prva mjera je 2.550 eura od države, defakto svi u Srbiji primaće više od 4.000 eura za prvo dijete. Donijeli smo odluku da idemo na izmjenu zakona o porodici", rekao je Vučić, i nastavio:

"Majke prosječno rađaju dijete u 30. godini, i zbog toga ćemo pokušati da motivišemo studente, dame i muškarce da ne bježe od rađanja djece. Za studente odmah donosimo mjeru da ukoliko djevojka zatrudni, da za nju ne važe ispitni rokovi, a isto tako i za muškarca", rekao je Vučić.

Za mlade će, kako je rekao Vučić, biti donijeta mjera od 20.000 eura da se osamostale. Kako je naveo, sva prava, kao što je pravo svojine, vezaće se za majku.

"Motivisaćemo ljude i mlade bračne parove da izađu iz roditeljskih stanova, tako što će im država pokloniti 20.000 eura za rješenje stambenog pitanja i sva ta prava biće vezana za majku", najavio je Vučić. Dodao je da će to pomoći stambenu gradnju u Srbiji.