Region

BRITANSKI PRAVNIK ŠOKIRAN DEŠAVANJIMA U EVROPI: Ovo je prvi ozbiljan simptom totalitarizma!

Autor Gordana Bojanić Izvor jutarnji.hr

Odsutnost moralnih skrupula u potrazi za onim što se smatra javnim dobrom, prvi je simptom totalitarizma, upozorio je britanski pravnik

Izvor: YouTube/Printscreen/Elan News

Džonatan Sumpšn, jedan od najuglednijih britanskih pravnih autoriteta, dugogodišnji pravnik i bivši sudija tamošnjeg Vrhovnog suda, napisao je za Telegraph osvrt pod nazivom 'Novi europski talas covid autoritarnosti postavio je novi opasan presedan' u kojemu govori o tome kako je u borbi protiv pandemije zaboravljena moralna dimenzija. On je inače bio zagovornik ostanka Britanije u Europskoj uniji.

Upozorio je kako širom Europe temeljne norme civiliziranog društva ustupaju mjesto panici.

"Nevakcinisani se isključuju iz sve šireg spektra osnovnih ljudskih prava. Austrija ih je kriminalizovala. Italija je nevakcinisane spriječila da rade svoj posao, a Holandska policija je pucala na one koji se protive lokdaunu pri čemu je neke teško povrijedila", upozorio je.

"Svjedoci smo ultimativnih ludosti uplašenih političara koji ne mogu priznati da su nemoćni pred prirodnim fenomenom", smatra bivši sudija.

"Ako popune karantene, prisilna zatvaranja i druge brutalne mjere djeluju, zašto su onda te zemlje upravo sada usred petog talasa pandemije i trećoj ili četvrtoj rundi lokdauna? Koliko dugo to mora trajati prije nego što shvatimo da navedene mjere jednostavno prebacuju infekcije u razdoblje nakon što su ukinute?", pita ovaj pravnik.

Prema njegovim riječima, ako sada ustrajemo na mjerama, one se nikada neće moći ukinuti!

"Prijeti opasnost da se mjere koje su nekad bile opravdane, kao privremene, dok vakcine ne postanu dostupne, sada ljudima nametnu kao trajne promjene u njihovim životima. Možda je najružnije obilježje krize navika političara da okrivljavaju druge za propast sopstvene politike" piše Sumpšn.

Protivljenje vakcinaciji je glupo, ističe.

"Vakcine su vrlo djelotvorne u prevenciji ozbiljnih bolesti i smrti. Ali nisu tako učinkovite protiv zaraze i prenosa infekcije kao što se ranije mislilo", podsjeća.

"U međuvremenu je zaboravljena moralna dimenzija. Osnovni problem je pristup pandemiji koja se tretira kao čisto tehničko pitanje upravljanja javnim zdravstvom, a ustvari je takođe riječ o složenom ekonomskom, socijalnom i političkom pitanju. To dovodi do nepromišljene pretpostavke da ne postoje ograničenja za ono što uplašena većina može legitimno nametnuti drugima u nadi da će se zaštititi od infekcije", piše renomirani pravnik.

"Odsutnost moralnih skrupula u potrazi za onim što se smatra javnim dobrom, prvi je simptom totalitarizma. Sledeći je raščlanjivanje ljudskog bića na puke instrumente državne politike", ističe.

"Društvena interakcija s drugim ljudima nije neobavezna slobodna aktivnost, već temeljna ljudska potreba. Minimalno poštivanje lične autonomije naših bližnjih je važno ako želimo živjeti u bilo kakvoj harmoniji. Te stvari su ono što nas čini zajednicom. Vlade koje ih ignorišu prelaze važnu moralnu granicu i neizbježno se nađu uključene u kontinuirani napad na humanost sopstvenog naroda. Oni koji ne žele da se vakcinišu mogu biti nerazumni, možda sebični, ali ako ne znaju kojim će medicinskim zahvatima biti podvrgnuti i koje će lijekove primati u sopstveno tijelo, onda od njihove autonomije kao ljudskih bića ne ostaje puno. Put je širom otvoren despotizmu i društvenom nadzoru kojemu se ne nazire kraj", kaže ovaj pravnik.

Na kraju zaključuje s referencom na Britaniju, koja je najveći dio mjera, ponajprije u Engleskoj, ukinula prošlog ljeta i nema naznaka da će ih vraćati.

"Mi ostali bismo trebali posmatrati i primjećivati kako se uz pomoć straha jednostavno može potkopati liberalna demokracija", zaključio je u svojem osvrtu.

Tagovi