Društvo

U Danilovgradu održan Dan visokih zvanica uz prikaz sposobnosti

Autor Gordana Bojanić

Ministarka odbrane Olivera Injac, prisustvovala je danas Danu visokih zvanica povodom završetka osnovne obuke pripadnika Vojske Crne Gore u spašavanju vitlom u kriznim situacijama i prirodnim katastrofama, realizovanom u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu.

Izvor: Vlada Crne Gore

Ovom prilikom je upriličen i prikaz sposobnosti, razvijenih kroz zajedničku obuku sa Oružanim snagama Austrije, saopšteno je iz tog resora.

Kako su naveli, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Milutin Đurović je izrazio zahvalnost Oružanim snagama Austrije na doprinosu u reformama i podizanju kapaciteta Vojske Crne Gore, posebno planinskih jedinica.

“Riječ je o dugogodišnjoj saradnji, koja se ogleda u aktivnom angažmanu austrijske vojske u prenošenju znanja, sa akcentom na planinsko ratovanje. Prva zajednička vježba pripadnika dvije vojske, pod nazivom “Zajednički izazov” (Common Challenge), održana je u Crnoj Gori 2017. godine”, navedeno je u saopštenju.

Zamjenik komandanta Centra za obuku Rade Stijepović, izrazio je veliku zahvalnost i zadovoljstvo obukom, ali i cjelokupnom saradnjom sa Oružanim snagama Austrije.

“Naše vojnike tek očekuje naporan rad na usavršavanju osvojenih znanja i vještina”, kazao je Stijepović.

Pukovnik oružanih snaga Austrije Bernd Rot, koji je gostima i zvanicama predstavio vježbu, navode iz resora, potvrdio je da će “austrijska vojska i dalje pružati punu podršku i sarađivati na polju obuke sa jedinicama Vojske Crne Gore”, pogotovo u oblastima vezanim za planinsko ratovanje i spašavanje, djelovanje u uslovima prirodnih katastrofa, na zadacima evakuacije i zaštiti industrijskih kapaciteta.

Danu visokih zvanica prisustvovao je i ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Majkl Miler, više vojnih predstavnika zemalja partnera i saveznica, kao i predstavnici MUP.