Društvo

STIJOVIĆ: "Svaki kamion koji vidite na putu sa šljunkom, izvađen je bez dovole!"

Autor Milena Mijušković

Stijović je novinarima pokazao fotografiju stanja rijeke Morače, istaknuvši da su i Morača i Cijevna vrh ledenog brijega.

Izvor: YouTube/screenshoot

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani i zamjenik rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Nikola Boričić su danas na vanrednoj pres konferenciji povodom hapšenja više osoba koja se dovode u vezu sa nelegalnom eksploatacijom šljunka iz korita rijeka Morače i Cijevne.

Abazović je istakao da je ono što se "dešavalo na obali Morače je kataklizma, ekocid..."

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović ističe da ne postoji firma koja legalno izvlači materijal, obzirom da "nisu izdate potrebne licence", a da na terenu radi 25 kompanija. Obim i razmjere eksploatacije, ostavljaju ogromne ekološke posljedice, "15 godina eksploatacije je ostavilo traga, zbog čega imamo problem sa gubitkom vode na vodoizvorištu Bolje sestre".

Stijović je novinarima pokazao fotografiju stanja rijeke Morače, istaknuvši da su i Morača i Cijevna vrh ledenog brijega.

"Količina šljunka koje su eksploatisane mogu se lako izmjeriti", kazao je Stijović, kazavši da je kompanija Bemaxpo zvaničnoj dokumentaciji 2016. godine izvukla više od 15 hiljada kubika, koje je plaćala tri eura po kubiku.

"Svaki kamion koji vidite na putu sa šljunkom, izvađen je bez dovole!" - zaključuje Stijović.

Boričić je istakao da su juče po nalogu dežurnog tužioca policajci uhapsili četiri osobe, a da je danas podnijeta krivična prijava protiv njih i jednog pravnog lica, ali da će nastaviti istragu koa i provjeriti poslovanja ostalih privrednih lica.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani istakao je da su uključene do tri inspekcije: Inspekcija za vode, Inspekcija rada, kao da je izvršena 101 inspekcijska kontrola, ali da to nije bilo dovoljno.