Društvo

ŽENSKI KLUB SKUPŠTINE: Olakšati prelazak granice i dobijanja pasoša djeci koja su povjerena na staranje jednom roditelju

Autor Milena Mijušković Izvor MINA

Ženski klub Skupštine Crne Gore predao je u proceduru predloge izmjena i dopuna zakona o putnim ispravama i o graničnoj kontroli, kojim će se olakšati prelazak granice i dobijanja pasoša djeci koja su povjerena na staranje jednom roditelju.

Izvor: Mondo/Ana Božović

Kako je saopšteno, članice kolegijuma Ženskog kluba su te izmjene i dopune predložile svjesne činjenice da se nerijetko dešava da djeca trpe zbog neodgovornosti jednog od razvedenih roditelja.

„Koji se svete bivšem partneru na taj način što izbjegavaju davanje saglasnosti da dijete izvadi pasoš ili putuje van Crne Gore, na ljetovanje, ekskurziju, čak i na liječenje“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su članice Ženskog kluba, imajući u vidu osjetljivost teme i mogućnost zloupotrebe, predložene zakone usaglasile sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji ih u praksi sprovode.

 „Ovo je početak niza konkretnih aktivnosti koji će članice Ženskog kluba procesuirati i pokazati da postoje zajedničke teme koje su iznad partijskih ograda“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je potpis na predlog izmjena zakona stavio i poslanik Boris Mugoša, koji je pridruženi član Ženskog kluba, s obzirom da klub Socijaldemokrata u aktuelnom sazivu Skupštine nema predstavnicu manje zastupljenog pola.

Tagovi