Društvo

ŠTA MOGU SA 650 EURA? SINDIKAT PROSVJETE: POVEĆANJE PLATA ZA POHVALU, ALI TO NAS NEĆE IZVUĆI IZ CRVENE ZONE

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA Izvor Dnevne novine

Najavljeno povećanje plata prosvjetnim radnicima od 17 odsto pomak je za pohvalu, ali taj iznos prosvjetare neće izvući iz crvene zone, već će samo privremeno ugasiti požar, kazao je novoizabrani predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Izvor: YouTube/printscreen/ABC news (Australia)

On je u intervjuu za Dnevne rekao da se raduju najavljenom povećanju plata u prosvjeti, ali i da očekuju njihov dalji rast.

Božović je kazao da 17 odsto nije mala stvar, ali da na plate od 550 eura to dođe oko 90 eura.

"Nije to novac koji će da nas izvuče iz crvene zone, jer i sa platom od 650 eura u prosjeku teško da možemo da rezervišemo ljetovanje u hotelu sa četiri zvjezdice ili da kaparišemo novi automobil i uplatimo prvu ratu. U svakom slučaju, to je pomak naprijed i za pohvalu”, rekao je Božović.

On je podsjetio da su prosvjetari i do sada imali određena povećanja, koja se usljed rasta troškova života nijesu osjetila.

“To je sad praktično devalvirano. Gorivo je došlo do cijene od 1,5 eura, osnovne životne namirnice su poskupjele, život nam svakodnevno poskupljuje. Povećanje od 17 posto može da ugasi požar privremeno, ali to,ako ne bude češće, nije situacija koja će da riješi naše probleme”, istakao je Božović.

Komentarišući položaj prosvjetnog radnika danas, ocjenjuje da nije na zadovoljavajućem nivou i kaže kako poslije 20 godina rada u prosvjeti sa sigurnošću može da kaže kako su nastavnici najbolji resurs u obrazovnom sistemu Crne Gore.

Tagovi