Društvo

ALARMANTNO STANJE SA KORONOM U CRNOJ GORI! JOKIĆ: ZARAŽENIH ISTO KAO PROŠLE GODINE KAD NISMO IMALI VAKCINU

Autor Gordana Bojanić Izvor RTCG

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZCG) prof. dr Dragan Laušević kazao je u emisiji “Naglas” na TVCG da situacija sa koronavirusom u dobrom dijelu zavisi od građana kako će da se ponašaju, ali i od države koliko će da pritegne mjere.

Izvor: YouTube/screenshot/ABC News

Sa druge strane, direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić istakao je da je stanje zabrinjavajuće i upozorio da je danas isti broj zaranih kao i prošle godine, kada nije bilo vakcine protiv korone.

Laušević je kazao da situacija sa koronavirusom nije onakva kakvu bi priželjkivali. On upozorava da je Crna Gora prva u svijetu po broju zaraženih gledano procentualno, dok je po smrtnosti četvrta u Evropi, a peta globalno. Dodaje da je situacija u regionu veoma slična.

“Ulazimo u vremenski period koji je poznat da je vrijeme respiratornih i kapljičnih infekcija. Boravićemo sve više u zatvorenom prostoru, prema tome mogućnost za širenje virusa je veća. Imamo dovoljnu količinu vakcina. U dobrom dijelu zavisi od građana kako će da se ponašaju, ali i od države koliko će da pritegne mjere. Mi smo uvijek za rigoroznije mjere u ovom vremenskom periodu”, rekao je Laušević.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić istakao je da je stanje zabrinjavajuće. On upozorava da danas imamo isti broj zaraženih kao prošle godine, kada nijesmo imali vakcinu protiv koronavirusa.

“Epidemiološka situacija je mnogo složenija. Apelujemo da se građani vakcinišu. Imati isti broj zaraženih i imati neke brojke preminulih koje su bolne za jedan mali sistem je nešto što sigurno može da se zaustavi samo imunizacijom”, istakao je Jokić.

Jokić ističe da je situacija u Domu zdravlja složenija. Međutim, kako navodi, od subote u Podgorici povećan je obuhvat imunizacije.

“Danas je Podgorici dato oko 1.200 doza, od toga polovina trećih (buster) doza. Volio bih da to mogu da kažem i za ostale gradove, ali uglavnom dvije trećine datih doza je prema presjeku u glavnom gradu”, rekao je Jokić i dodao da vakcina ima dovoljno da se dvije Crne Gore imunizuju.

Pedijatar dr Siniša Vuleković upozorava da je broj inficirane djece skočio neuobičajno visoko za ovo doba godine.

“U posljednje vrijeme nam se javlja povećan broj virusnih infekcija koje se manifestuju kod manje djece (mlađe odojčadi od mjesec do 6 mjeseci). Povećan broj bronhiolita, što nije neobično zbog toplog vremena i virusnih infekcija”, rekao je Vuleković.

Vuleković je kazao da su pored Crne Gore, podijeljenja mišljenja o vakcinaciji djece od 12 do 17 godina i u čitavoj Evropi.

“Određene zemlje su prihvatile da gro te djece budu vakcinisane, a neke i nijesu. Procenat vakcinisane djece varira od zemlje do zemlje, tačnije od stava određene zemlje. Preporuke su jedno, a stvarnost je drugo. U različitim zemljama, različit je i pristup”, dodao je Vuleković.

Član Kriznog štaba Srbije, epidemiolog dr Branislav Tiodorović kazao je da izlaz i ove situacije mora biti vakcinacija.

“Vakcina nije pitanje demokratije, nego pitanje civilizacije”, zaključio je Tiodorović.