Društvo

MITROPOLIT JOANIKIJE SLUŽIO LITURGIJU: AMFILOHIJE JE VRATIO CRNU GORU HRISTU!

Autor Jovana Raičević

"Amfilohije se nije dao uloviti, pa da su se mreže raspadale kao paučina", kazao je mitropolit Joanikije na liturgiji povodom godine od smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

U sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici završena je Sveta zaupokojena liturgija i pomen na grobu Amfilohija. Liturgiji su prisustvovali Premijer Zdravko Krivokapić, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, ministri Aleksandar Stijović i Vesna Bratić, za koje je mitropolit kazao da su i dalje uz narod i da se nisu odvojili.

 “Nadam se i da neće, da će ostati sa svojim narodom i da će ispuniti sve ono što od njih narod očekuje. Narod sve gleda i kroz sve to gledamo i zavjet blaženopočivšeg mitropolita koji nas je učio da se odreknemo svake sebičnosti, da ne budeemo ljudi ograničeni svojim malim sitnim, zemaljskim interesima, nego da se žrtvujemo za svoju otadžbinu i budućnost našeg naroda”, izjavio je Joanikije.

Joanikije naglasio je da je Amfilohije nosio Hrista i duh njegov u srcu.

“Imali smo arhijereja koji je bio i ostao sasut blagodeti duha svetoga. Čovjeka takve ljubavi i revnosti da je sebe prinio Bogu kao žrtvu, a tako i našem narodu i svakom od nas pojedinačno”, kazao je mitropolit.

“Amfilohije se nije dao uloviti, pa su se mreže raspadale kao paučina. Trebalo je hrabrosti da se učini nešto od ispepeljene Crne Gore bezbožništva. Ali je on vjerovao i došao je da razgori oganj vjere”, poručio je Joanikije i dodao da je Amfilohije vratio Crnu Goru Hristu.