Društvo

PRIJAVLJENO 387 SLUČAJEVA NEŽELJNIH EFEKATA NAKON VAKCINACIJE, NAJVIŠE ZA SPUTNJIK V

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Institutu za ljekove i medicinska sredstva(CInMED) do 19. oktobra dostavljeno je 387 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina protiv korona virusa.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kako je do tada data ukupno 488.661 doza, to znači da su na svakih 5.000 primijenjenih doza, dostavljene četiri prijave.

Iz Instituta navode i da im za sada nije dostavljena nijedna prijava sumnje na neželjeni događaj nakon primjene treće doze vakcine.

Najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv COVID-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine.

“U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti”, ističu iz CInMED-a.

Najviše prijava za Sputnik V

Najveći broj do sada dostavljenih prijava, ukupno 231, odnosi se na vakcinu Sputnik V.

“Osim toga, 79 prijava se odnosilo na vakcinu proizvođača Sinopharm, a 56 na vakcinu proizvođača AstraZeneca. Dostavljena je i 21 prijava sumnje na neželjene dogadaje nakon primjene vakcine Comirnaty, proizvođača Pfizer/BioNTech”, navode iz ClnMED-a.