Društvo

U CRNOJ GORI OD 1.000 FUNTI MOŽE DA SE ŽIVI 80 DANA, A U ŠVAJCARSKOJ 27: Evo koliko je potrebno da se ista cifra zaradi

Autor Gordana Bojanić

Gdje je Crna Gora na listi zemalja u kojima bi 1.000 funti trajalo najduže.

Izvor: shutterstock/claire fisher

Sa 1.000 funti u Crnoj Gori može da se živi 80 dana, a u Švajcarskoj svega 27 dana. Ali, prema istraživanje britanskog finansijskog portala Money.co.uk, da bi se zaradila pomenuta suma najmanje vremena je potrebno u Lihtenštajnu, samo četiri radna dana, a u našoj zemlji 46 dana.

U ovoj studiji su analizirani dnevni troškovi života i prosječne zarade u većini svjetskih zemalja, kako bi se utvrdilo gdje 1.000 funti traje najduže, a gdje najkraće, pri čemu je korišćen indeks troškova života koji obuhvata brojne činioce, kao što su izdaci za namirnice, komunalije i transport.

Na osnovu rezultata istraživanja, Kolumbija je na prvom mjestu među zemljama u kojima bi 1.000 funti trajalo najduže, cijelih 109 dana, slijedi Turska - 103 dana, treći je Kazahstan - 100 dana.

Od sviih zemalja u okruženju, u Srbiji bi sa 1.000 funti moglo da se živi 84 dana, u Rumuniji 86 dana, u Bugarskoj 82, a u Mađarskoj 74 dana.

Ono što je interesantno je činjenica da u Švajcarskoj pomenuti iznos ne bi mogao da se rastegne na cio mjesec i trajao bi samo 27 dana, budući da dnevni troškovi života, prema računici britanskog portala, u toj zemlji iznose 37,96 funti dnevno u prosjeku.

Za nijansu bolje bi prošli građani Lihtenštajna i Norveške, koji bi sa 1.000 funti mogli mogli da "sastave" 33 dana.

Ukoliko se uzme u obzir vrijeme koje je u zemljama širom svijeta potrebno da se ova suma zaradi, Lihtenštajn je lider sa najkraćim rokom od samo četiri dana, a prate ga Švajcarska, Norveška, Luksemburg i Island, sa pet radnih dana.

Među zemljama u kojima treba da se radi najduže da bi se zaradilo 1.000 funti, ponovo "vodi" Kolumbija sa 62 radna dana, zatim tu je i Bjelorusija - 57 dana, Srbija - 49 dana, Crna Gora - 46 dana, a peti je Meksiko sa 43 radna dana.

Tagovi