Društvo

MIHAILO: VLAST DA SE URAZUMI, CETINJSKI MANASTIR VRATITI U VLASNIŠTVO DRŽAVE

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo pozvao je vlast da se, kako je kazao, urazumi, da vlasništvo Cetinjskog manastira riješi na pravedan način i ponovo ga upiše u vlasništvo crnogorske države.

Izvor: MONDO

On je kazao da izuzimanje Cetinjskoga manastira iz državnoga vlasništva i nezakoniti upis u vlasništvo Beogradske patrijaršije, provocira političku atmosferu koja može da tendira ekstremizaciji političke situacije.

"Mislimo i vjerujemo da je akterima nezakonitoga prijepisa to i cilj", kazao je Mihailo i pozvao ih da se urazume i ne vrijeđaju crnogorsko državno i nacionalno dostojanstvo.

 Mihailo je naglasio da je Cetinjski manastir srž i biće same Crne Gore, simbol njenoga trajanja i nekadašnje državno sjedište koje ne trpi okupatorsku nogu.

Kako je naveo, oličena u Joanikiju Mićoviću, "upravniku okupacione organizacije", Cetinjske filijale beogradske patrijaršije, "ona je ugazila u njega".

"Zbog njega i zbog upisa manastira na Srbiju, Crnoj Gori nanijeta je uvreda koja će proizvesti odgovor", rekao je Mihailo.

On je kazao da ne treba da upozorava Vladu da Cetinjski manastir nikada nije bio vlasništvo Srbije, niti će Crnogorci to dozvoliti.

"Očito da su svetosavski ekstermisti, dokazano skloni da ugaze u epohalne zločine, ovladali javnom scenom i bojimo se, da ovakvim aktima, provociraju novu "Srebrnicu" i "Vukovar", rekao je Mihailo.

On je pozvao vlast da se urazumi i da to pitanje riješi na pravedan način i Cetinjski manastir ponovo upiše u vlasništvo crnogorske države.