Društvo

NP SKADARSKO JEZERO: SLUŽBA ZAŠTITE SPRIJEČILA KRIVOLOV

Autor Kristina Stevović

Služba zaštite NP Skadarsko jezero spriječila krivolov u reonu Malo blato i zaplijenila nezakonito korišćena sredstva u krivolovu.

Izvor: Nacionalni Parkovi Crne Gore

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero je prilikom redovne kontrole akvatorijuma, u kasnim popodnevnim časovima 17.10.2021. godine na lokaciji Malo blato spriječila NN lica u vršenju nelegalnog izlova ribe ´strujom´, saopšteno je iz Nacionalnih parkova.

Izvor: Nacionalni Parkovi Crne Gore


Kada su primjetili nadzornike, krivolovci su odbacili nezakonita sredstva i pobjegli na kopno u nepoznatom pravcu.


Tom prilikom, Služba zaštite Parka je privremeno oduzela: drveni čun, motor 8 KS Yamaha, električni pretvarač, sondu, akumulator, sak, veslo, rezervoar, kao i određenu količinu ribe koja je vraćena u Jezero - dodaje se u saopštenju.

Izvor: Nacionalni Parkovi Crne Gore


Nacionalni park upozorava da korišćenje nezakonitih sredstava u ribolovu, posebno agregata i sličnih uređaja, negativno utiče na biljni i životinjski svijet akvatorijuma i biodiverzitet Skadarskog jezera.

Izvor: Nacionalni Parkovi Crne Gore


„Služba zaštite redovno vrši kontrolu prostora u cilju spriječavanja i suzbijanja vršenja nezakonitih radnji i predstavlja jednu od karika u sistemu fizičke zaštite ovog zaštićenog i prekograničnog područja. U tom pravcu, Nacionalni park očekuje snažniju podršku svih institucija i organizacija, kao i odgovorniji odnos svih korisnika prostora i lokalnih zajednica u cilju očuvanja ukupnih vrijednosti Skadarskog jezera, posebno ribljeg fonda,“ saopštio je direktor NP Skadarsko jezero Aleksandar Bulatović.

Izvor: Nacionalni Parkovi Crne Gore


Takođe, građani koji žele da doprinesu očuvanju ribljeg fonda, mogu da prijave sve slučajeve nezakonitog ribolova Službi zaštite NP Skadarsko jezero, na broj telefona 068 526 440.