Društvo

STUPIĆ: SLIKU SVETOG SAVE NEĆU POMJERITI NI ZA MILIMETAR

Autor Lidija Roganović Izvor Vijesti

Vršiteljka dužnosti direktorice kotorske Gimnazije Slavica Stupić iznenađena je rješenjem koju je Prosvjetna inspekcija donijela i poručila da njen stav nije promijenjen, to jest da sliku Svetog Save neće pomjeriti ni za milimetar, već će uložiti žalbu Ministarstvu.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Prosvjetna inspekcija naredila je Stupić rješenjem od 14. oktobra da u roku od sedam dana ukloni sliku Svetog Save koja se nalazi u kabinetu za crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, prenose Vijesti.

Stupić je rekla da je iznenađena rješenjem i naredbom, jer je, kako navodi, smatrala da je "prosvjetna inspekcija dovoljno kompetentna da zna šta je sadržaj obrazovno - vaspitnih programa i šta je istorijat jezika i pismenosti kod Južnih Slovena, a posebno šta su Ustavom zagarantovana ljudska prava na slobodu obrazovanja, mišljenja...".

"Postupak UIP i inspektorke Dijane Magdelinić, direktno navodi na sumnju da se među prosvjetnim inspektorima i njihovim nadređenim nalaze nestručni ljudi, koji nisu proveli dovoljan broj godina predavajući u učionici, jer zanemaruju bitne stvari u obrazovanju, a potenciraju one koje decenijama unazad nikome nisu smetale. Ni učenicima, ni roditeljima, čak ni političarima bivšeg režima, te apelujem na nadležne da preispitaju ko su ljudi koji sjede u Prosvjetnoj inspekciji i Upravi za inspekcijske poslove", rekla je Stupić.

Ona smatra da rezultat ispitnog postupka ne oslikava realno stanje i da član 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju nije povrijeđen, pišu Vijesti.

"...jer se ne radi o religijskom djelovanju, već o uramljenom posteru, tj.kopiji prikaza lika Rastka Nemanjića, odnosno monaški Save Nemanjića, koji se pored mnogih drugih uramljenih slika književnika i prosvetitelja nalazi u učionicama za CSBH jezik i književnost, potpuno u kontekstu kao sastavni dio edukativnog materijala vezanog za izvođenje javnovažećeg obaveznog i izbornog dijela obrazovnog programa za predmet CSBH jezik i književnost", navodi se u saopštenju Stupić.

Ona je objasnila da se u sklopu tog programa u prvom razredu Gimnazije, kao i svim smjerovima srednjoškolskog obrazovanja, obrađuje žitija kao glavna književna vrsta u okviru srednjovjekovne književnosti, tako da se kao dio izbornog programa čita odlomak iz „Žitija Sv. Simeona“, a koje je napisao Sava Nemanjić.

"Sava Nemanjić, se osim toga, mora pomenuti i u dijelu priče o istoriji književnog jezika, bez koje se ne može doći do prosvetiteljstva, ni Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića."

Pitala je inspektorku i nadređene, ako je slika prvog prosvetitelja na ovim prostorima i osnivača brojnih škola, po kome su škole i slavile svoju slavu, religijsko djelovanje, "da li direktorice koje u školu dolaze u hidžabu, odjeći koju im vjera propisuje, da li je to religijsko djelovanje ili nešto drugo? Nemam ništa protiv vjerskih sloboda, naprotiv, ali u tom kontekstu, moliću, dalje ruke od Sv. Save", rekla je Stupić, zaključuju Vijesti.

Tagovi