Društvo

DEVETI PRAJD ODRŽAN, SPAJIĆ PORUČIO: OVAKVI DANI SU JEDNA NORMALNA STVAR ZA CRNU GORU (FOTO, VIDEO)

Autor Kristina Stevović

Program devetog po redu Montenegro prajda održan je danas u 16 časova. Učesnici Prajda prošetali su ulicama užeg centra Podgorice.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević i Kristina Stevović

Prvobitno su se okupili ispred spomenika kralju Nikoli preko puta Skupštine na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

U užem centru Podgorice policija je blokirala saobraćajnice.

Ispred organizacije Kvir Montenegro došao je Danijel Kalezić. On je pozvao Vladu i opoziciju da usvoje Zakon o istopolnim brakovima. Takođe je ukazao da ima dosta ljudi koji su prvi put na prajdu.

Dolazak su ranije najavili i brojni političari, a pogledajte i koji su od njih došli:

Izvor: MONDO/Kristina Stevović
Izvor: MONDO/Kristina Stevović

Spajić i Milatović su poručili da podržavaju održavanje prajda i da su na licu mjesta da pokažu da je Crna Gora otvorena za sve.

"Šaljemo poruku jedne normalnosti, da su ovakvi dani jedna normalna stvar za Crnu Goru. Crna Gora ne smije da robuje nikakvim fobijama, homofobijama, ksenofobijama, crkvenim fobijama, bilo kakvim fobijama... Mi smo otvoreno društvo za sve, sve različitosti treba da poštujemo, njegujemo, to je naša snaga. I ja sam ponosan što sam iz Crne Gore baš u ovakvim danima", kazao je Spajić.

Istovremeno, gradonačelnik Vuković je poručio da podržava održavanje prajda, da je to odlika razvijenog svijeta. On se podsjetio na prajd 2012. na kojem je bilo, kako je istakao, mnogo više policije. Naglasio je da je danas mnogo drugačija slika, odnosno da je manje obezbjeđenja.

Prajdu su prisustvovali ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministarka Tamara Srzentić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima, ombudsman Siniša Bjeković i poslanica GP URA Božena Jelušić.