Društvo

DEVET KANDIDATA SE PRIJAVILO ZA SUDIJE USTAVNOG SUDA

Autor Lidija Roganović Izvor Vijesti

Na javni poziv za izbor dvoje sudija Ustavnog suda Crne Gore, prijavilo se devet kandidata, saopšteno je iz skupštinskog Ustavnog odbora.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Za tu funkciju su se prijavili Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Nemanja Popović, Ivan Radojičić i Maja Šćepanović.

Formirana je tročlana komisija koja će utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom.

Dva mjesta u Ustavnom sudu su upražnjena jer su početkom godine otišli u starosnu penziju Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Na sjednici je usvojen zaključak na osnovu kojega će se predsjednica Odbora obratiti Ustavnom sudu i tražiti da se hitno ispoštuje Zakon o Ustavnom sudu, u vezi sa ispunjavanjem uslova za starosnu penziju sudije Dragoljuba Draškovića.

Ustavni odbor 15. jula nije utvrdio predlog za izbor dvoje sudija Ustavnog suda, jer nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu.

Tada su za sudije Ustavnog suda konkurisali Ranko Vukić, Tatjana Ljujić, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Sulejman Guči, Ivan Radojičić i Enesa Rastoder.

Ustavni sud ima sedam sudija, koje bira Skupština na 12 godina, dvotrećinskom većinom glasova poslanika.

Za sudiju Ustavnog suda bira se osoba iz reda istaknutih pravnika koja ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Istaknutim pravnikom smatraju se profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim i organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled.

Pored opštih uslova, kandidati moraju imati crnogorsko državljanstvo, propisan nivo obrazovanja, da su zdravstveno sposobni za te poslove i da imaju položen stručni ispit za rad u državnim organima ili pravosudni ispit, zaključuju Vijesti.

Tagovi