Društvo

NOVE MJERE: Ukida se nacionalna COVID potvrda za ulazak u tržne centre, poslovne prostore...

Autor Kristina Stevović

Galić je na pres konferenciji saopštio je da broj oboljelih u posljednje dvije sedmice je opao za 40 odsto u odnosu na dvije sedmice ranije, zbog čega su mjere popuštene.

Izvor: taramara78/Shutterstock.com

 Zbog bolje epidemiološke situacije u Crnoj Gori od sjutra više neće biti potrebna Nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora. To je na pres konferenciji saopštio direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ ) Igor Galić.

“Broj novooboljelih od novog korona virusa u posljednje dvije sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao je 40 odsto u odnosu na dvije sedmice prije tog perioda (od 9. septembra do 22. septembra). Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar. U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dvije sedmice ranije”, navodi Galić.

Shodno svemu, Vlada Crne Gore je odlučila da mjere u borbi protiv korona virusa budu prilagođene stanju na terenu.

“Stoga, od subote, 9. oktobra ukida se Nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora”, ističe Galić.

Direktor IJZCG je kazao da u skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne COVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana.

Ostali elementi digitalne COVID potvrde su: - Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije;

- Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata;

- Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović je kazala da se u Crnoj Gori trenutno na bolničkom liječenju nalazi 365 COVID pacijenata.

"To je blagi pad u odnosu na prošlu sedmicu. Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore - njih 125. Na respiratorima je 19 pacijenata, 15 na neinvazivnoj ventilaciji, a 4 na mehaničkoj ventilaciji. Od 19 pacijenata koji su na respiratorima, njih 18 su nevakcinisani", rekle je Radulović.

Kazala je da pacijenata mlađih od 50 godina ima 21, te da su svi nevakcinisani.

"U Baru se liječi 41 pacijent. U Pljevljima 41. U Bijelom Polju 14. U Beranama 42. U Kotoru 29. U Nikšiću 31. U Brezoviku 42", saopštila je Radulović.