Društvo

HIBRIDNI KONGRES RAČUNOVOĐA PRVI PUT U CRNOJ GORI, MTEL PARTNER I GENERALNI POKROVITELJ

Autor Jovana Raičević

"Danas je počeo je sa radom XVI Međunarodni kongres računovođa i revizora Crne Gore, koji već tradicionalno organizuju Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Ekonomski fakultet iz Podgorice, Univerziteta Crne Gore" , saopštili su organizatori kongresa.

Izvor: mtel

"Tema ovogodišnjeg kongresa „Finansijsko – računovodstvene inovacije u funkciji pouzdanog finansijskog izvještavanja“ pobudila je veliku pažnju i interesovanje preko 350 učesnika iz zemlje i inostranstva kako računovodstvene profesije, tako i akademske zajednice, ali i eminentni javnog sektora, bankarskog i privrednog sektora", navodi se u pomenutom saopštenju.

Po prvi put u Crnoj Gori, Kongres se prati preko „hibridnog sistema“, online platforme, kombinacijom prisustva uživo i online, što je obezbijedila kompanija MTEL - generalni pokrovitelj i partner Kongresa. Ovo je prvi događaj hibridnog tipa održan u Crnoj Gori, koji online prati preko trećine učesnika.

Kongres u Budvi je otvorio Prof. dr Vinko Nikić, Predsjednik Upravnog odbora ISRCG, koji je ukazao na aktuelne izazove koji se nalaze pred računovodstvenom i revizorskom strukom u ovom delikatnom trenutku, izazvanom globalnom pandemijom COVID 19.

Podsjetio je na saradnju sa nadležnim državnim institucijama, regionalnim strukovnim udruženjima i međunarodnim institucijama, uz očekivanje da će se postojeći oblici saradnje nastaviti i produbiti.

"Učesnicima Kongresa se obratio mr Aleksandar Damjanović, direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore, koji je zahvalio organizatorima na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, uz očekivanja da će se postojeća međusobna saradnja izdići na još veći nivo, posebno u oblastima finansijskog izvještavanja, procjene i forenzičkog računovodstva, kao specifičnim vještinama
koje će u narednom periodu biti sve potrebnije", navode organizatori.

Pozvao je predstavnike ISRCG, kao reprezentativnog strukovnog udruženja da pomogne državnim institucijama u obuci kadrova, posebno zbog činjenice da slijedi usvajanje i implementacija važnih zakonskih rješenja, gdje ISRCG može da da svoj puni doprinos. On je sa generalnim sekretarom ISRCG Anastasijom Boljević potpisao Sporazum o saradnji između ISRCG i Uprave prihoda i carina Crne Gore.

Kongres je pozdravio Kevin Dancey, Glavni izvršni direktor Međunarodne federacije računovođa (IFAC) koji se pohvalio rad ISRCG na unaprjedjenju profesije na nacionalnom i evropskom nivou.

"U toku trodnevnog trajanja Kongresa, biće prezentirano 27 stručnih/naučnih radova,
predstavljenih kroz Zbornik radova, od autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i EU. Takođe, održaće se nekoliko panela i okruglih stolova, na teme koje je crnogorska računovodstvena i revizorska struka prepoznala kao relevantne i aktuelne" , zaključuje se u saopštenju.

Tagovi