Društvo

PROTEST ISPRED TUŽILAŠTVA ZBOG UBISTVA BAKIJE: REAGUJTE KADA SE PRIJAVI, VAŠE GREŠKE PLAĆAMO ŽIVOTOM! (FOTO,VIDEO)

Autor Lidija Roganović

Grupa građana okupila se ispred zgrade Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, kako bi ukazali na propuste institucija koje nijesu zaštitile život Šejle Bakije.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Okupljeni traže hitnu sjednicu Vlade kojom će učestvovati potpredsjednik Vlade zadužen za pitanja bezbjednosti Dritan Abazović, rukovodioci MUP-a, Tužilaštva i Vrhovnog suda, na kojoj će se analizirati propusti nadležnih službi u slučaju Šejle Bakije.

Takođe, zahtijevaju utvrđivanje odgvornosti svh službenika u lancu zaštite od nasilja koji su napravili propuste u tom slučaju, kao i konkretne mjere koje će Vlada i nadlažne institucije preduzeti da se unaprijedi i zaštita žena i djece od nasilja i da se ne ponove evidentni propusti u postupanju nadležnih institucija.


"Na žalost, Šejlu ne možemo vratiti. Zašto je tužilaštvo dozvolilo da se u Šejlu ispali 11 hitaca. Kad su oči trebale biti otvorene, njene molbe se nijesu čule", poručeno je sa skupa.

Skup su organizovali Pokret za razvoj Tuzi i “Sistem”, zajedno sa organizacijama koje se bore protiv nasilja.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj bio je na protestu.

Za ubistvo Bakije sumnjiči se Ilir Đokaj (28). Đokaju je, nakon što se predao policiji, određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je u četvrtak u Tuzima ubio Bakiju (19). Njemu prijeti zatvorska kazna do 40 godina, Više državno tužilaštvo tereti ga za krivično djelo - teško ubistvo.

POGLEDAJTE VIDEO: