Društvo

VLADA: INOVACIJE.GOV.ME POČEO SA RADOM

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Portal www.inovacije.gov.me, putem kojeg subjekti inovacione djelatnosti mogu da se prijave za upis u Registar inovacione djelatnosti, kao i za podsticajne mjere, počeo je da radi u ponedjeljak.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su saopštili da se u Registar mogu upisati preduzeća i pojedinci koji obavljaju inovacionu djelatnost, kao i subjekti inovacione infrastrukture, oni koji ulažu u inovacionu djelatnost i drugi subjekti inovacione djelatnosti.

“Kod prijave subjekata inovacione djelatnosti, informacioni sistem sam generiše informacije koje se odnose na upis u Centralni registar privrednih subjekata, potvrdu da nije pokrenut stečajni postupak, kao i potvrdu o izmirenim poreskim obavezama”, objasnili su iz Ministarstva.

Svi potrebni detalji, kao što su spisak potrebne dokumentacije za upis u Registar, kao i Pravilnik o registru inovacione djelatnosti, dostupni su na https://www.gov.me/clanak/upis-u-registar-inovacione-djelatnosti.

Na portalu inovacije.gov.me nalazi se i Praktični vodič za sticanje statusa korisnika prava na podsticajne mjere za istraživanje i inovacije, a Ministarstvo će posebnim obavještenjem informisati javnost o održavanju radionice za korišćenje portala, koja će se održati krajem sedmice.

Iz Ministarstva su podsjetili da podsticajne mjere za istraživanje i inovacije imaju za cilj da olakšaju inovacionoj zajednici da prepozna sve instrumente koji su dostupni i koji su usmjereni na cjelokupni ciklus razvoja inovacije - od same ideje do njene komercijalizacije i izlaska na tržište.

“Podsticajne mjere za razvoj istraživanja i inovacija podrazumijevaju umanjenje, oslobođenje ili olakšice u odnosu na porez na dohodak fizičkih lica i prirez na porez, doprinose za obavezno socijalno osiguranje, porez na dobit pravnih lica, naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, korišćenje nepokretnosti i/ili zemljišta u svojini države i porez na nepokretnost“, zaključili su iz Ministarstva.